Kultura življenjaLifestyle

Jesmo li muško ili žensko?

Za djecu do neke dobi kažu da još ne pokazuju znake seksualnosti, da se ne razlikuju muški i ženski. I za stare se može reći slično.

Odrasli već novorođenim bebama počinju „davati na znanje“ kojoj polovici populacije pripadaju tako što ih oblače u plavu ili roze odjeću i što im kupuju igračke, uređuju sobe i tako dalje u tim bojama. Po rođenju djeteta gosti se časte roze ili plavim kolačima. Čim djeca malo porastu, i sama nastavljaju naglašavati razlike među sobom i u većini slučajeva ponositi se svako svojim atributima, i tako sve do starosti. Ističe se razlika između muških i ženskih i što žena ima više izražene ženske, a muškarac muške znakove na sebi, to su cjenjeniji. Ako imaju, nedajbože, obilježja onog drugog, to uklanjaju, ne žaleći truda ni novaca. Muškarci s bujnom bradom su „muškarčine“, a ćosavi bi dao bogatstvo za bar koju dlaku na licu, da se i on brije, ali… A ako nekoj ženi izraste dlaka na licu, to se čupa, brije, spaljuje, samo da ko ne bi vidio „takvu sramotu“. Briju se i područja ispod pazuha, noge, stidna polja, čupaju obrve, samo kako bi se bilo „ženstvenije“.

Međutim, sada živimo u vremenu kada se sve više nastoji poništiti razlika između muških i ženskih i u ostalom periodu života, onom između ranog djetinjstva i starosti. Pokušava se time, tvrde zagovornici ove ideje, one koji su u manjini i ugroženi dovesti u ravnopravan položaj. Smatra se da se tako doprinosi jednakosti. Eto, vidim ovih dana da se u Engleskoj u nekim školama zabranjuje djevojčicama nositi suknje, trebaju biti iste kao dječaci. Doduše, ne znam zašto nisu učinili obratno, da i dječaci nose suknje, jer je, koliko sam shvatio, cilj slabijima dati više šanse? Ili čitam da je u Španjolskoj izabrana prva transrodna osoba za Miss Universe. Bila je dječak, a sad je… sad nije više dječak, i tako dalje.

Pokušavam pogađati kako će se sve ovo nastaviti. Hoće li, kako bi bili međusobno što sličniji, žene prestati s depilacijom, a muški se depilirati? Hoće li se žene prestati šminkati, a muški preuzeti taj običaj? Hoće li nam buduće Miss universe biti brkate, a najprivlačniji muškarci ćosavi? Hoće li, možda budući rudari biti rudarke, a tete u vrtićima strikani? Ne mogu baš predstaviti kako bi izgledalo da majke postanu očevi, a očevi majke, ali ko zna, sve se može kad se hoće!? Ili će se sve vratiti na staro, pa će se muški i žene ponovo razlikovati?

Ko bi to znao?! Živimo u vremenu kad je mnogo toga nepredvidivoga. Ono što nam se sada čini naopakim, nemogućim, štetnim i glupavim, sutra postaje sasvim normalno, pametno, prihvatljivo i poželjno, i obratno.  Nisam više siguran ni hoću li se sutra ja, ovo dlakavo čudovište, probuditi kao kakva uredna, depilirana bakica, a kamoli da znam šta će biti u svijetu za nekoliko godina.

IVO KOBAŠ

Logicno.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close