-TopSLIDEBiHPolitika

Jesmo li dotakli moralno dno: Ovo je samo završni čin… Više plaši šta će biti sutra, šta ovi ‘navijači’ mogu uraditi?!

PODRŠKA UŽASAVAJUĆEM VIDEU

Moralne norme su davno pogažene, ovo je samo završni čin i ono što više plaši je šta će biti sutra, hoće li opet u Sulejmanoviću naći uzor? Nije Sulejmanović jedini, a ovi ‘navijači’ zaslužuju detaljnu psihološku analizu i test šta oni mogu uraditi

Traje proces identifikacije osoba koje su pružale podršku Sulejmanoviću. Do sada je evidentirano oko 40 lica, a kako su nam potvrdili iz Federalne uprave policije, nakon prikupljanja dokumentacije bit će pokrenute i procedure za njihovo eventualno privođenje.

Slučaj monstruoznog ubistva u Gradačcu aktuelizirao je temu femicida. Užasavajući video ubistva supruge, koji je objavio Nermin Sulejmanović, dobio je značajnu podršku i odbravanje. Zakazale su institucije, dok je struka saglasna da smo kao društvo doživjeli poraz.

Deset hiljada gledatelja. Više od dvije stotine lajkova. Desetine komentara podške i odobravanja. Ne pričamo o sportu, filmu niti umjetnosti. Pričamo o videu brutalnog zločina koji je ubica prenosio uživo na Instagramu. Da dobije publiku i podršku. Empatije, jasno je da nije imao. Ali jednako porazno bilo je vidjeti sve one koji su zločin odobravali. Nasilje počinje kroz verbalno nasilje, a najopasnije od svega je njegovo normaliziranje.

– Poražavajuće za naše društvo je da je preko 1.000 ljudi, možda i više, pratilo uživo kao fudbalsku utakmicu prenos ubistva, prenos jednog krivičnog djela, monstruoznog čina ubistva mlade žene. To je jedan veliki poraz za sve nas, jer to govori o svima nama, o našem društvu, o onome kakvi jesmo i kakvi smo posatali – upozorava sociologinja Smiljana Vovna u prilogu Federalne televizije.

– Kad razmišljamo o osobama koje podržavaju nasilna ponašanja, onda se svi trebamo zapitati gdje smo, gdje živimo i koje su to nama društvene vrijenosti i zašto se podržava osoba nasilnog ponašanja – ističe doktorica rodnih studija Sabiha Husić.

Sve to pokazalo je da smo kao društvo dotakli moralno dno. Ali i još opasnije, da ruke poput njegovih nisu same. Neobraćanje pažnje na neke početne znakove bilo kakve vrste zlostavljanja ohrabruje zlostavljača da nastavi s onim što radi.

– To je činjenica koja nas treba probuditi na hitnu rekaciju, jer jasno ukazuje na poremećeni sistem vrijednosti, poremećeni sistem vaspitanja, prolaska djece kroz obrazovni sistem – naglašava Sandi Dizdarević, profesor kriminalističke psihologije i stručnjak za sigurnost.

– Moralne norme su davno pogažene, ovo je samo završni čin i ono što više plaši je šta će biti sutra, hoće li opet u Sulejmanoviću naći uzor? Nije Sulejmanović jedini, a ovi ‘navijači’ zaslužuju detaljnu psihološku analizu i test šta oni mogu uraditi – jer nije isključeno da navijači isto misle – upozorava psiholog Elmir Šator.

Ako misle, onda je moguće i da rade. Za to vrijeme sistem uglavnom šuti i ne radi dovoljno. Puna usta postojanja ljudskih prava, posebno žena, a u stvarnosti ostaju mrtvo slovo na papiru.

– Postali smo taoci ljudskih prava u kojim nas različite organizacije opsjedaju pravima osumnjičenih, optuženih i presuđenih osoba u nekom penalnom sistemu, a ne vodimo se uopšte pravima žrtava niti dajemo dovoljno pažnje svim tim osobama. Nažalost, posljedice smo vidjeli i bojim se da ćemo posljedice ponovo promatrati u narednom periodu – zaključuje Dizdarević.

Da će tako biti pokazali su i komentatori koji su u žrtvi prepoznali krivca. A za ubicu tražili opravdanja. Začarni krug u kojem smo se evidentno našli neko mora prekinuti, jer svako novo zlo, poraz je za svakoga od nas.

Prilog FTV pogledajte ovdje.

(DEPO PORTAL/ad)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close