PolitikaRegion

Jerusalem Post – čini se da su gadno zeznuli

Pitali smo Jerusalem Post o Kolindinoj izjavi o BiH, čini se da su gadno zeznuli

Gordan Duhaček, Hina

JERUSALEM Post jučer je objavio kako je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom svojeg susreta s izraelskim kolegom Reuvenom Rivlinom komentirala i situaciju u Bosni i Hercegovini te pritom između ostalog izjavila da je “vrlo nestabilna i da su je u određenom pogledu preuzeli ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama”.

“Zemlja je pod kontrolom militantnog islama koji je dominantan u određivanju stavova”, prenosi list na svojim internetskim stranicama navodnu izjavu hrvatske predsjednice.

Te su izjave izazvale burne reakcije u BiH i Hrvatskoj, a Kolinda je jutros demantirala da je išta od toga doista rekla. 

Kolindin demantij

“Jeste li rekli ono što piše Jerusalem Post?” upitana je predsjednica u srijedu, tijekom boravka u Izraelu.

“Apsolutno ne. S predsjednikom Rivlinom sam razgovarala u kontekstu u kojem govorim o BiH i našim drugim susjednim državama i što sam, uostalom, rekla na presicama prije susreta s predsjednikom Rivlinom i s Netanyahuom, a to je da naše susjedne države želim što prije vidjeti u članstvu EU-a. Nisam davala intervjue i nisam davala izjave novinarima mimo tih dviju pres konferencija”, kazala je Grabar-Kitarović te dodala da su u Jerusalem Postu objavljeni tek “komentari jedne novinarke”.

Novinarka Jerusalem Posta: “Kolinda je Iran spomenula samo jednom”

Ta novinarka je Greer Fay Cashman, koja potpisuje članak u Jerusalem Postu u kojem su navedene sporne Kolindine izjave.
Index se stoga obratio Greer Fay Cashman s upitom stoji li i dalje uz članak koji je objavila i je li Kolinda doista rekla o BiH što se navodi u njenom članku.

Od novinare Jerusalem Posta dobili smo zasad samo kratak odgovor koji glasi: “Spomenula je riječ Iran samo jednom i to u vezi s nekim migrantima koji poziraju kao izbjeglice, a ne u vezi s vladom BiH.”

Index je tražio dodatno pojašnjenje od Greer Fay Cashman, no iz ovoga se ipak ne može zaključiti da je sve ono što se u članku Jerusalem Posta odnosi na Kolindine izjave o BiH po autorici tog članka Kolinda doista i rekla.

Novinarka dala konfuznu izjavu za bh. medije

U konfuznoj izjavi za portal sarajevskog Dnevnog avaza novinarka je kazala kako ostaje pri navodima o sadržaju razgovora što su ih iza zatvorenih vrata vodili predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Izraela Reuven Rivlin, ali je istodobno korigirala najsporniji dio teksta koji je napisala.

“U mojim bilješkama u vezi sa sastankom stoji to što sam i objavila. Ona jest spomenula i Iran u jednoj rečenici i vezala ga za migrante. Rekla je da se Iranci kriju među migrantima, da su migranti ponajmanje iz Sirije ili Afganistana, da ih ima iz Afrike te iz drugih dijelova Azije”, kazala je novinarka Jerusalem Posta, ali je istodobno zapravo opovrgnula najsporniji dio sadržaja njezina teksta koji govori o tome da je BiH država kojom upravlja “militantni islam”.

“Navela je (hrvatska predsjednica) i da među njima (migrantima) ima militanata i da oni predstavljaju problem. Nije povezivala vlasti BiH s militantima i Iranom, već s migrantima”, tumačenje je koje je ponudila Cashman.

“To nije velika priča”

Novinarka također kaže kako cijela priča o Kolindinu sastanku, o kojoj je objavila tekst, “nije velika priča”.

“Kada sam napisala da je BiH pod kontrolom militantnog islama, nisam mislila na BiH kao državu u cjelini, već na pojedine elemente (društva), to nije velika priča”, kazala je novinarka Cashman.

 “Predsjednica Hrvatske nije govorila o Iranu. Spomenula je Iran samo jednom, i to isključivo u kontekstu migranata koji se pretvaraju da su izbjeglice i koji su u nekim slučajevima povezani s kriminalnim elementima. Ona NIJE spominjala vladu BiH, a njena izjava o povezanosti Irana i terorista odnosila se SAMO na neke od migranata koji su dospjeli u Bosnu i Hercegovinu”, navela je Greer Fay Cashman u odgovoru za N1.

Index.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close