Jerković: Amaterska igra Milorada Dodika koji se suočava s gubitkom vlasti u Republici Srpskoj

Povodom teško optužujućih riječi koje je izrekao Milorad Dodik na račun prvog predsjednika BiH, rekavši “da je Alija Izetbegović bio pripadnik Handžar divizije”, oglasio se danas Adamir Jerković, savjetnik tadašnjeg predsjednika Alije Izetbegovića

FENA

–  U otrovnim riječima Milorada Dodika, Bošnjaci, kao i svi pošteni stanovnici bez obzira na vjeru i nacionalnost, prepoznaju ponovo otvoreni i drski napad na integritet Bošnjaka koji su u posljednjoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu bili žrtve genocidne politike, a kao istinski dokaz su masovni srpski zločini u Srebrenici i Tomašici, ali i u drugim krajevima Bosne i Hercegovine – navodi se u Jerkovićevom reagiranju.

Jerković, istovremeno, potvrđuje ono što je javnosti poznato da Alija Izetbegović nikada nije bio član Handžar divizije, navodeći da to dobro zna i Milorad Dodik.

– Njegova je namjera bila da etiketiranjem mrtvog čovjeka, nemoćnog da se brani, podiđe još uvijek neporaženim četničkim elementima. Svjedočenjem nas živih saradnika Alije Izetbegovića odlučno demantujem ovakve opasne teze koje su izrečene iz usta politički releventnog visokog funkcionera iz Banja Luke, pa su zbog toga ovakve kvalifikacije i teže – navodi se u reagiranju.

Kako se dalje navodi, Dodik je optužio i lidere Srpske demokratske stranke (SDS) da su „podanici Bakira Izetbegovića koji polaže vijenac na spomenik Titovih partizana, a otac mu je bio u Handžar diviziji koja je klala i ubijala Srbe”, skrivajući od javnosti da se upravo Dodik svojevremeno ulizivao međunarodnim činiocima u kabinetu Alije Izetbegovića, koji su mu povjerili da formira vladu uz podršku nekoliko poslanika.

– Ali, tada stranci nisu poznavali ličnost Milorada Dodika, koji je za komad vlasti bio spreman prodati sve, pa i srpstvo, za koje se danas toliko zalaže – navodi Jerković, podsjećajući da je svjedok  da je predsjednik Alija Izetbegović upozoravao tada međunarodne faktore na Dodikovu prevrtljivost, u šta su se kasnije uvjerili i predstavnici međunarodne zajednice.

U reagiranju se, nadalje, navodi da je amaterska igra Milorada Dodika da predsjednika Aliju Izetbegovića predstavi kao pripadnika fašističke vojne formacije, iako zna da je on bio partizan i antifašista, koji ideološki nije pripadao komunistima, zapravo pokušaj prikazivanja muslimana kao nazadnog i retrogradnog naroda.

– Dovodeći u vezu prvog predsjednika BiH sa SDS-om, Dodik je pokušao jeftino spinovati javnost u Republici Srpskoj želeći kazati da su njegovi protivnici iz opozcije, u stvari, izdajnici srpskog naroda. Ovakve besmislene teze sračunate su da daju vjetar u leđa nervoznom i sve izgubljenijem predsjedniku manjeg entiteta, koji se suočava sve više sa opasnošću da izgubi i ostatak okrnjene vlasti u Republici Srpskoj – navodi se se u javnom reagiranju Adamira Jerkovića, nekadašnjeg savjetnika predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, saopćeno je iz Pres službe Arhiva Federacije BiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close