Jelena Karleuša: “Nema ničeg ljepšeg i slobodnijeg od gologa ženskog tijela”

Ona jednako uspješno puni diskoklubove kao i novinske stupce, predmetom je znanstvenih radova, nazivaju je modnom ikonom Balkana, ponosna je vlasnica i titule prve srbijanske gay ikone, u toj zemlji proglašena je i idolom mladih…

Ukratko, gdje god da se pojavi, ona diže prašinu, a proteklog vikenda pojavila se u Splitu gdje je održala koncert u klubu “Imperium”. Ona je Jelena Karleuša, a Slobodna Dalmacija je zamolila sprsku zvijezdu za razgovor u kasnim noćnim satima dok je publika nestrpljivo čekala da iziđe na pozornicu.

O vama se mnogo piše, pa čak i u akademskim krugovima, nazivaju vas kulturološkim fenomenom, raspravljaju o vašem utjecaju na formiranje ženskih identiteta…

– Utječem ja i na formiranje muških identiteta. O meni se valjda toliko piše jer se ne bavim samo glazbom, već i društveno korisnim, pa i humanitarnim radom. Osim toga, volim davati svoje mišljenje o politici jer mislim da javne osobe i te kako mogu iskoristiti svoju slavu u neku dobru svrhu.

Dakle, moć utjecaja leži u vašim rukama. Kako se osjećate u vezi s tim?

– U Srbiji je napravljena velika anketa zahvaljujući kojoj su me proglasili idolom mladih. To je jako nezahvalna uloga, jer sam i ja samo čovjek od krvi i mesa i volim griješiti, ne volim paziti što radim. Ali ako je već netko trebao biti izabran, onda bolje da sam to ja nego netko drugi.

To ne mislim zbog glazbe koju pjevam, već zbog javnog angažmana. Ja sam, na primjer, pokazala kako žena može istovremeno biti uspješna i u ulozi majke i u ulozi supruge i imati uspješnu karijeru koja traje već 20 godina, što je veoma teško. Izgleda da ipak znam što radim.

Dio znanstvenika koji se bavi kulturalnim studijima smatra da je vezivanje turbo-folka isključivo uz nacionalistički diskurs i tzv. seljački mentalitet viđenje koje je davno pregazilo vrijeme. Štoviše, u pjevačicama poput vas ili Severine prepoznaju i subverzivni potencijal u odnosu na patrijarhalno društvo. Što mislite o tome?

– Mi više nismo patrijarhalno društvo, mi smo malograđansko društvo koje naziva stvari u danom trenutku onako kako kome odgovara ne bi li se na to nadovezala neka aktualna nacionalistička, šovinistička ili seksistička tema.

Mislim da nitko nikada do kraja nije definirao što znači pojam turbo-folk. Sebe smatram pop pjevačicom, ali ako sam turbo-folk pjevačica, onda sam ja najkvalitetniji turbo-folk koji postoji. O tom mom turbo-folku su pisali najpopularniji svjetski magazini poput W Magazinea ili Cosmopolitana. Možda je baš ta glazba koju stvaramo neki naš autentični proizvod koji Zapadu može biti jako zanimljiv, a mi se sve nešto ograđujemo od njega.

Kažete da više ne živimo u patrijarhatu. Znači li to da više nema potrebe za feminizmom i borbom za ženska prava?

– Ja ne mogu o ovim temama govoriti s pozicije dame jer kad si u showbusinessu, onda ne možeš biti dama, moraš biti borac i moraš se valjati po blatu.

Ja sam neka vrsta showbiz čudovišta koje je izgubilo sve te ženske osobine, osim vidljivih aduta, a imam sve osobine jednog muškarca sa znanjem borilačkih vještina.

Kritičari kažu da turbo-folk pjevačice njegovanjem određenog kulta tijela i stilom odijevanja strašno pridonose atmosferi u kojoj ženska tijela postaju objekti prilagođeni masovnom muškom ukusu.

– Smatram da nema ničeg ljepšeg i slobodnijeg od gologa ženskog tijela. Da ne živim na Balkanu, vjerovatno bi 24 sata bila gola i tako šetala scenom i ulicom, ali, nažalost, živim u svijetu u kojemu postoje malograđanske stege, pa čak i kada je riječ o nama umjetnicima.

Te malograđanske priče me ne zanimaju, radim onako kako osjećam, a svatko tko ima problem s lijepim, nagim ženskim tijelom ima problem s vlastitom seksualnošću.

U Hrvatskoj se ovih dana sklapaju prvi gej brakovi, a u Srbiji, gdje ste vi prepoznati kao najvažnija gej ikona, ni parade ne mogu zaživjeti kao normalan događaj. U čemu je problem?

– Najprije čestitam na tim promjenama u Hrvatskoj. Iskreno, baš sam iznenađena kako je to sve fino prošlo kod vas, jer smo mi na Balkanu, generalno, primitivci i seljaci. Smatram da je pravo na seksualnu slobodu neotuđivo pravo svakog ljudskog bića.

Kao društvo ne smijemo gušiti ljudske slobode. Samo netko tko nije dobar čovjek ne može shvatiti ljudsku potrebu da bude slobodan jer ako je netko rođen kao gej, i on mora biti slobodan.

Svojevremeno ste napisali da je vaš suprug homofob. Jeste li ga u međuvremenu uspjeli barem malo preodgojiti?

– Kako da ne, sad je on prikriveni homofob. To je prvi korak. Mi u Srbiji kažemo: “Misli, brate, kako hoćeš, ali nemoj da smetaš drugome da bude ono što želi.” Ja sam Duška upoznala kad je imao 21 godinu, a uskoro će napuniti 30, sazreo je u međuvremenu. Muškarac se može i te kako lijepo odgojiti ako je žena uporna.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close