-TopSLIDEBiHIntervjuM plusPolitika

Ne može na osnovu prosječne potrošačke korpe biti određivana minimalna plata

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić potvrdio je da ne postoji nikakva hitnost kod usvajanja izmjena i dopuna Zakona o radu, te da vjeruje da će se putem socijalog dijaloga postići dogovor o kolektivnom ugovoru.

Gostujući u Dnevniku D Federalne TV Novalić je kazao da je u tom smislu nepotrebno govoriti o povlačenju tog zakonskog rješenja što je ranije zatražio sindikat.

– Nakon što završimo pitanje kolektivnog ugovora u vezi čega pozivamo partnere i mislim da ćemo sigurno stupiti u dijalog, vjerujem da ćemo se svi složiti da te tehničke izmjene treba postići u Zakonu o radu – kazao je Novalić.

U javnosti je, po njegovim riječima, plasirano da se to mora hitno uraditi.

– Na Vladi smo razmatrali jedan prijedlog, odnosno opciju koja može biti usvojena mjesec ili dva kasnije. Sve će to biti jasnije i mnogo lakše nakon što usaglasimo odredbe kolektivnog ugovora na zadovoljstvo sve tri strane – dodao je Novalić.

Na pitanje ko će podržati izmjene Zakona o radu u Federalnom parlamentu, Novalić je kazao da vjeruje da će ih podržati svi nakon što uvide da su to tehničke izmjene koje zapravo svima koriste i kojima se pokušavaju otkloniti određene slabosti koje su uočene u njegovoj dosadašnjoj primjeni.

Govoreći o setu zakona o PIO-u, Novalić je kazao da je to zakonsko rješenje bilo gotovo prije Nove godine, ali je u međuvremenu došlo do nesporazuma oko kolektivnih ugovora.

– Nećemo sa tim čekati, ovih dana smo imali završne sastanke i s organizacijom panzionera, penzionim fondom, Svjetskom bankom i drugim ekspertima i povukli smo crtu šta hoćemo u vezi koeficijanta. Vjerovatno će se sljedeći četvrtak naći na sjednici Vlade – kazao je Novalić.

Zamoljen da pojasni svoje ranije izjave u vezi potrošnje građana, Novalić je kazao da mu je žao što je njegova izjava tako shvaćena i da je upućena na krivu adresu. Naveo je da je odrastao u radničkoj porodici gdje je radilo samo jedno i da dobro zna šta znači nedovoljno novca za život.

– Jednostavno sam rekao da ne može na osnovu prosječne potrošačke korpe biti određivana minimalna plata – dodao je Novalić.

Istakao je da je na čelu reformske Vlade, te ne može i neće odustati od puta koji vodi prema stabilnom oporavku i rastu.

– Želimo izbalansiranu zemlju i ekonomiju da bismo se nekako svrstali bar uz ove zemlje koje su prošle tranziciju i koje su to uspješno uradile. Takva BiH bi svakako bila bolje mjesto za život – kazao je Novalić. 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close