Jednoglasno prihvaćena ostavka Vlade ZDK

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je danas jednoglasno ostavku Vlade, koju je od juna prošle godine predvodio premijer Munib Husejnagic (SDP) i u kojoj su bili ministri iz stranaka SDP, NSRzB i HDZ.

Vlada je ostavku podnijela još 7. februara, pod pritiskom nezadovoljnih građana, koji su tog dana čak provalili i u kabinet premijera.

– Svima je jasno pod kojim sam okolnostima obećao i potpisao ostavku, ali stojim pri tome. Nemam se namjeru braniti – kazao je premijer Husejnagic, koji je dodao i da je bio kratko na čelu Vlade.

Vlada će, ipak, do izbora nove raditi u tehničkom mandatu, kako bi zadržali važne funkcije za život Kantona.

U ime Kluba zastupnika SBB BiH, predsjednik Adnan Jupić, predložio je da svi subjekti, i u što kraćem roku, predlože Kolegiju Skupštine svoje kandidate za novog mandatara.

Skupština je zaključkom obavezala i Ministarstvo pravde da u roku od 60 dana uputi Federalnom parlamentu inicijativu za potpuno ukidanje prava na “bijeli hljeb” za izabrane dužnosnike.

Vlada je dobila zadatak da, dok se to ne desi, donese rješenje o stavljanju izvan snage važeća rješenja o korištenju “bijelog hljeba”, te u što kraćem roku ispoštuje zahtjeve Plenuma građana za poboljšanje uslova života i standarda građana, a za koje je nadležna Vlada ZDK-a.

Predstavnica Plenuma Mirhunisa Bektaš poručila je da neće odustati dok ne budu smijenjene sve vlade, a prije svega ona Federalna.

www.magazinplus.eu – Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close