Kultura življenjaLifestyle

Jedinstveno otkriće bh. fotografa: Na Čvrsnici našao borbeni avion iz Drugog svjetskog rata

Bh. fotograf Dženad Džino u nevjerovatnoj avanturi pronašao je ostatke britanskog borbenog aviona RAF Wellington iz Drugog svjetskog rata koji se srušio na Čvrsnici.

Detalje avanture otkrio je u videu koji je podijelio na YouTubeu, a na samom početku Džino je naglasio da je ovo trebala biti “samo planinarska”, a pretvorila se u “jednu nevjerovatnu priču” koju vrijedi pogledati.

“Nakon što sam objavio video za Bitku na Neretvi, jedna poruka mi je zapala za oko. Informacija koju sam dobio iz Zadra – čovjek me upitao znam li nešto o avionu koji je u Drugom svjetskom ratu pao na teritoriji Jablanice i sumnja se da je na nekoj od jablaničkih planina. Poslao mi je i fotografiju britanskog Spitfirea koji je 12.10.1944. pao negdje u Jablanici”, ispričao je na početku snimka.

U tom avionu bio je jedan od najpoznatijih grčkih pilota, a Džino je otkrio kako je odmah krenuo u potragu za informacijama i tragovima za avionom.

“U Drežnici sam saznao da je avion pao na Črvsnicu u blizini vrha Pločno i da su ga ljudi potom pronašli, uzimali aluminij s njega”, kazao je te otkrio kako je nastavio istraživati i do Blidinjeg jezera i da je potraga za informacijama trajala pet mjeseci.

Video prikazuje njegov uspon na Čvrsnicu, a potom i pronalazak lima koji se nalazio na motoru aviona. Putem je naišao na još dijelova aviona – drvene propelere, poluge i razne metalne dijelove, a potom i municiju.

Pored dijelova aviona pronašao je i ljudske kosti koje vjerovatno pripadaju pilotu i članovima posade. Pozvao je britansku ambasadu koja ga je uputila da se obrati lokalnoj policiji. Za tri dana je organizovan dolazak na mjesto pada aviona kako bi obavili uviđaj.

Ispostavilo se da avion koji je pronađen nije bio Spitfire, već bombarder koji je u nekoj noćnoj akciji pao na Čvrsnici. Radi se o avionu Wellington koji je jedan od četiri ovakva modela koji su nestali na području Jugoslavije tokom Drugog svjetskog rata, a svih pet članova posude je poginulo.

“Moja najveća želja sad je da vratim pronađeni prsten i figuru mačka porodici pilota”, poručio je na kraju.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close