BiHPolitika

“Jedinicu za podršku vodi komandir sa završenom Višom lutkarskom školom, za diplomski je radio ‘Crvenkapicu’ …”

NOVO PISMO GRANIČNIH POLICAJACA: “Jedinicu za podršku vodi komandir sa završenom Višom lutkarskom školom, za diplomski je radio ‘Crvenkapicu’, a tu su još i… tekstilci, kriminalci…”

Piše: Rasim Belko

Je li menadžment Granične policije Bosne i Hercegovine ima oči ili samo vode računa kako da udome poslušnike moćnih ljudi. Ovako počinje novo pismo graničnih policajaca. 

“Karijera komandira jedinice Višegrad Dragana Nikolića, koji je završio višu školu, doživjela je nagli uspon 2014. godine. Nikolić je prilikom polaganja testa osvojio maksimalan broj bodova, a iza sebe je ostavio diplomirane pravnike, ekonomiste, kriminaliste, pa čak je bio bolji i od Pere Milivojevića, trenutnog v.d. načelnika Uprave za operacije. Takav rezultat nikada i niko nije ostvario i sasvim je jasno da je Nikolić dobio test prije polaganja”, poručuju graničari. 

Čak se pitaju kako Nikolić nije bio dovoljno oprezan pa “promašio” koje pitanje. 

“To mu je omogućio Dragan Kunić, preko svojih ljudi u Komisiji za polaganje testa. Nikolić je dugo pokušavao i sina “ubaciti” u Graničnu policiju, ali to nije išlo sve dok Dragan Kunić nije preuzeo mjesto pomoćnika direktora od Slobodana Krstića. Kunićeve vještine rukovođenje su ravne nuli i jedino što ga drži je poznavanje “važnih” ljudi”, pišu nam čuvari istočne granice. 

Dodaju da Jedinicu za podršku vodi komandir Nedim Kunovac sa završenom Višom lutkarskom školom. 

“Za diplomski je radio Crvenkapicu. Kunovac je pokušavao mnogo puta doći do čina samostalnog inspektora, ali znanje mu nije bila jača strana jer nije mogao položiti test. Međutim, nakon dolaska Fahrudina Halača u Graničnu policiju BiH to se promijenilo. Halač je Kunovca unaprijedio prije promjene zakona koji je obustavio unapređenja u više činove samo s višom školom. Naravno, i Kunovac je test položio kao i većina drugih koji se činuju”, poručuju graničari. 

Kako kažu, komandir Jedinice Zvornik Muamer Fazlagić, viši inspektor, jedan je od graničara prijavljenih Tužilaštvu BiH zbog nestanka veće količine municije i opreme iz glavne kancelarije. 

“Zbog toga je bio na tapetu menadžmenta i stalno prekomandovan. Tim povodom godinu dana je bio na bolovanju, jer se nije slagao s premještajima. Sad je u milosti direktora pa je odabrao ekipu da mu pomognu. Među njima je i policajac koji ima krivičnu prijavu za nasilje, a zet je bivšeg načelnika za administraciju. I sada imate jednog tekstilca, lutkara i kriminalca koji vode jedinice koje treba da zaustave glavni udar migracija. Još kad dodate ko im je šef, a o njemu ste pisali prošli put, onda je svima jasno šta nas čeka. Ove navode je lako provjeriti, veliki pozdrav s istoka”, poručili su razočarani policajci u pismu dostavljenom na adresu agencije Patria.

Pisma dakle i dalje dolaze, piše Patria, pišu još neki mediji, ali direktor Granične policije BiH Zoran Galić i njegov zamjenik Fahrudin Halač ne mare puno ni za istočnu granicu ni za policiju koju vode. 

Očito da Galić i Halač, kao i njihovi podanici imaju prečeg posla u borbi za moć i prevlast unutar Granične, ali i u svim drugim marifetlucima i nezakonitim radnjama.

Da je suprotno, na istočnu granicu bili bi usmjereni najsposobniji pripadnici Granične policije, jer prema svim najavama na tu bh. granicu uskoro će doći hiljade migranata. 

Lutkari i tekstilci ih sigurno ne mogu zaustaviti, pa se postavlja pitanje je li ikome u Graničnoj policiji cilj da zaustavi migrante i izbjeglice?

(NAP)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close