Kultura življenjaLifestyle

Jedanaest godina od smrti Nisveta Džanke

Prije jedanaest godina, 31. maja 2012. godine, Bosnom i Hercegovinom se prolomio tužan glas: umro je Nisvet Džanko, ljudina u kariranoj košulji, legendarni novinar i voditelj serijala “Pozitivna geografija”.

Njemu je 19. maja te 2012. godine urađena transplantacija jetre, nakon čega se dobro oporavljao, dooktori su bili zadovoljni ishodom operacije.

Njegov organizam je primio transplantiranu jetru, ali se ljekari nisu uspjeli izboriti sa infekcijama i vodom u plućima.

Njegova originalnost se ogledala u svakoj emisiji koju je radio, svakom (ne)običnom sagovorniku sa kojim je ‘tabirio’ bjelovsjetsku politiku, odnose snaga u kokošincu i sve ostale teme značajne za bosanskog čovjeka.

I dan danas oni koji su odrasli gledajući njegove emisije kada vide kariranu košulju, prvo pomisle na Nisveta Džanku.

Jedan od originalnih dokaza je i njegov CV koji se godinama dijeli na društvenim mrežama, a u njemu – ako neko nije pročitao – piše:

-“Ja, Nisvet (Sulejmana) Džanko, rođen sam krajem septembra 1963. godine. Dakle, u prvoj dekadi horoskopskog znaka Vaga, u vrijeme kada kiša nije prestajala padati 27 dana. Barem ne kod nas u Foči, gdje sam prohodao, sve sa šlaufom u pričuvi od straha da me Drina ne odnese. A znala je Drina pobudaliti tako dobro da je i Ćehotinu vraćala u rikverc.

Vode se bojao nisam, te sam upisao i završio gimnaziju “Dr. Simo Milošević“, koja se nalazila na sastavcima Ćehotine u Drinu. Studij Geografije sam završio na PMF-u u Sarajevu. Prvi tekst objavio u studentskom časopisu Walter, tamo još 1987. godine. Rat proveo u Tuzli. Bio vojnik na liniji i pisao u novinama različitim. Što je bitno upoznao mentalitet tuzlanske nahije. A to nije malo.

Poslije rata vraćam se u Sarajevo. Pišem za novine i radim sa Jasminom Durakovićem na televizijskom serijalu “Čekajući 2001“.

U taj vakat se znalo desiti da me pozovu da odigram koju sporednu filmsku ulogu, što sam rado prihvatao za stoju na dan.

Danas me malo stid tih glumačkih angažmana. Ali stoja je u taj vakat bila golema, a dijete malo. Onda se desila “Pozitivna geografija“, televizijski serijal na kome sam poderao jednu deceniju svog života, a ko ne zna o čemu se tu radi onda je vala sigurno ignorant ili neko sa Fidžija.

Jeste malo ova priča prepotentna, ali kada napraviš 284 emisije i neko ti traži da se izjasniš ko si i šta si onda ti od njega tražiš da ti iz pridžepka izvuče barem Oskara. A on ga nema.

Poenta: O, Vi , kod kojih apliciram za ovaj projekat – ne dajte se zbuniti. Rekli ste šta Vam treba i dobićete to što tražite i za čim žudite.

Nisvet Džanko
Komada: 1
Metara: 2
Broj cipela: 48
Vakcinisan : 3x
U školi: Nije propadao
Vojska: Nijedna ga promašila nije
U kino išao redovno: od 4, 6, 8, 10 – kad je bilo.
Stanje organizma: Nije oronuo

P.S. Pri kuvetu i pri pameti.”

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close