BiHPolitika

Jean-Claude Juncker: U evropskoj integraciji nikada ništa nećete postići, ako ništa ne date

BiH današnjim činom predaje odgovora na Upitnik Evropske komisije prelazi u novu etapu ka kandidaturi za članstvo u EU, poručio je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, obraćajući se na zajedničkoj sjednici Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta BiH.

“Zadovoljstvo mi je i čast da se obratim izabranim predstavnicima građana BiH, a posebno bih želio pozdraviti sve građane ove lijepe zemlje. Sve ovo radimo upravo zbog njih”, kazao je Juncker na početku zajedničke sjednice, kojoj su prisustvovali evropski komesar Johannes Hahn, članovi Predsjedništva BiH, predstavnici Vijeća ministara BiH na čelu sa predsjedavajućim Denisom Zvizdićem, delegacija Vlade FBiH  predvođena premijerom Fadilom Novalićem, te zastupnici i delegati Parlamenta BiH, kao i brojni predstavnici političkog, javnog i kulturnog života u BiH, te predstavnici diplomatskog kora.

Podsjetivši da su mu predsjedavajući Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH danas predali odgovore na Upitnik, Juncker je napomenuo da će ih Evropska komisija pomno proučiti i početi pripremati mišljenje u odnosu na zahtjev BiH za kandidatski status.

“Htio bih da radite sa nama, a sve u duhu zajedništva kako bi Evropska komisija preporučila pristup BiH EU”, istakao je Juncker.

Kako je naveo, evropski put je prirodan put za BiH, državu koja je integrativni dio Evrope.

“Vaša budućnost je EU i evropske vrijednosti”, naglasio je predsjednik Evropske komisije.

Predajući zahtjev za članstvo u EU, dodao je, BiH je pokazala da joj je EU izbor, a institucije EU poštuju taj izbor i podržavaju ga.

“Međutim, put integracija nije lak. On je zahtjevan, a posebno je potrebno provesti reforme i preći sve faze pristupa. U evropskoj integraciji nikada ništa nećete postići, ako ništa ne date”, konstatovao je Juncker.

 

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close