Je li Srbija sukrivac za Prvi svjetski rat?

Uz obilježavanje početka Prvog svjetskog rata se među engleskim političarima i naučnicima razvila oštra rasprava o istoriji i krivcima za izbijanje tog sukoba. Iznenađujuća odluka u slučaju Perković.

DW.DE

Nesuglasice oko gledanja na događaj kojim je započeo Prvi svjetski rat u Velikoj Britaniji su prisutne još od kraja prošle godine. Pitanje, koje stoje u žarištu političke debate, glasi: Ko snosi i koliko krivice za izbijanje Prvog svjetskog rata i ko je danas veći patriota? O ovome list Süddeutsche Zeitung piše:

Ministar obrazovanja Engleske Michael Gove, koji pripada desnom krilu konzervativaca, ima jasne stavove o tome. „Krivicu za taj rat snosi isključivo Njemačka. Bezobzini socijalni darvinizam njemačke elite i njihovi osvajačko-okupatorski i agresivni ekspanzionistički ratni ciljevi, kao i njihovo zanemarivanje međunarodnog poretka, više nego opravdavaju svaki otpor“, napisao je u kolumni za list Daily Mail ministar Gove. U ovoj kolumni on, prije svega, želi da opovrgne „ljevičarsku verziju prošlosti.“Gove je interpretaciju istorije profesora sa Kembridža Richarda Ewansa, u kojoj se Prvi svjetski rat karakteriše kao „rat u kome vojnici, koji su mislili da ratuju za bolji svijet i odbranu slobode, nisu imali pravo“, poredi sa interpretacijom istorije u seriji „Crna guja“, koja , kako je rekao, učesnike rata predstavlja kao idiote.

Glasnogovornik laburista, zadužen za obrazovanje, Tristram Hunt je u Guardianu reagovao na Goveovu izjavu. On je naglasio da se krivica ne treba svaljivati samo na Njemačku i pomenuo je tezu Chritophera Clarka, po kojoj se Srbima pripisuje veća sukrivica za izbijanje Prvog svjetskog rata nego što je to do sada bio slučaj. Hunt je uz to Govesovu tvrdnju ocijenio kao „nacionalistički trijumf i budalaštinu“.

Engleski političari diskutuju o krivcima za Prvi svjetski rat. Jedni optužuju Nijemce, a drugi Srbe. Engleski političari diskutuju o krivcima za Prvi svjetski rat. Jedni optužuju Nijemce, a drugi Srbe.

Obje kolumne izazvale su brojne reakcije britanskih zvaničnika. Londonski gradonačelnik Boris Johnson je u Daily Telegraphu podržao svog stranačkog kolegu Govea. “Zbog čega se, za ime Boga”, pita se Johnson u neformalnom obraćanju,”na atentat u Sarajevu trebalo reagovati invazijom na Francusku”. Njemačka, smatra on, nesumnjivo snosi krivicu za dva svjetska rata. S druge strane, sir Tony Robinson, istoričar I glumac u seriji “Crna guja” stao je u odbranu ove serije, koja, kako je rekao, nije služila ljevičarskoj propaganda, a Goveove izjave je ocijenio kao “vrlo, vrlo glupu grešku”.

Perković je poznavalac mračnih tajni hrvatske elite, pišu njemački mediji u povodu odluke Vrhovnog suda Hrvatske. Perković je poznavalac mračnih tajni hrvatske elite, pišu njemački mediji u povodu odluke Vrhovnog suda Hrvatske.

Iznenađujuća odluka suda

Zagrebački sudski proces je, prema pisanju Süddeutsche Zeitunga, iznenadio mnoge posmatrače. Većina je očekivala da će sudac odbiti izručenje Josipa Perkovića, koji poznaje prljave tajne hrvatske elite, te tako skinuti sa sebe odgovornost. I prije samog procesa je bilo jasno da to neće biti zadnja riječ u ovom slučaju. Süddeutsche Zeitung navodi i da evropske zemlje mogu odbiti izručenje svog građanina nekoj drugoj državi, u slučaju da je po njihovom zakonodavstvu taj proces zastario. Ni Njemačka, navodi se dalje, ne izručuje svoje građane drugim zemljama članicama, ako im se može suditi u Njemačkoj.

Magazin Spiegel o slučaju koji je doveo do napetosti na relaciji između Zagreba, Brisela i Berlina, piše da je Hrvatska imala nekoliko dana prije ulaska u EU da promjeni zakon i prilagodi ga evropskom zakonu i omogući provedbu Evropskog naloga za hapšenje EU. Ona to nije uradila. Na taj način su Perković i brojni drugi počinioci kaznenih djela ostali zaštićeni od izručenja u zemlje Evropske unije. Ipak, Hrvatska je popustila pod prijetnjama uvođenjem sankcija. U hrvatskim medijima se nagađa da je vlada htjela spriječiti izručenje, jer bi Perković, koji zna mnogo toga, u Njemačkoj mogao progovoriti i o drugim mogućim zločinima.

Autor: Faruk Šabanović

Odgovorna urednica: Jasmina Rose

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close