PolitikaRegion

Je li sinkronizirano pojavljivanje fašističkih natpisa u Hrvatskoj i Europi slučajno ili manipulacija?

U tri dana izroniše “fašisti” u Hrvatskoj, Francuskoj, Italiji… Kao gljive poslije kiše. Čovjek ima osjećaj da živi krajem 30-tih godina. Svatko normalan si postavlja pitanje što se to dešava? Otkuda isplivaše ti silni fašisti? Zar to civilizacijsko zlo nije odavno pokopano i iskorijenjeno?

Sličnu reakciju ima svaka poštena i psihički zdrava osoba. Pogotovo ako se radi o binarnoj osobi koja društvena događanja gleda po principu crno/bijelo. Takvima je najteže, jer svaka pomisao na povratak civilizacijskog mračnjaštva, stvara opravdani strah. Međutim, jedan bivši šef hrvatske sigurnosne službe je davno rekao: “Danas ništa nije slučajno, pa čak ni kad ti se golub na glavu posere“. Bojimo se da u toj izjavi ima puno istine.

Portal Logično više od dvije godine nastoji dešifrirati međunarodne odnose, prikrivene interese i manipulaciju u medijskom prostoru. Cilj nam je razumjeti i podijeliti mišljenje s našim čitateljima. Od Južne Amerike do Kine, od Norveške do Australije, sve pažljivo pratimo, analiziramo i pokušavamo odgonetnuti pozadinu. Krv, mrtvi, siromašni, raseljeni… su samo posljedica, a ne uzrok kojeg nikada ne vidimo na prvu. Jer da se vidi, posljedicama ne bismo svjedočili.

Zašto o ovome pišemo? Slučajno ili ne, u samo nekoliko dana u Parizu, Splitu i Italiji pojaviše se fašistički natpisi i izjave. Nije ih bilo tjednima i mjesecima. Odjednom se pojaviše i izazvaše medijsku pozornost i strah poštenog naroda.

Političari se laktaju za izjave, kako u Parizu tako i u Zagrebu. Svi su zabrinuti, što je sasvim normalno, ali nitko se nije zabrinuo i pomislio na “vjerojatnost” takvih sinkroniziranih pojava. Jesu li one doista spontane i tko stoji iza njih. Tko su autori crteža, riječi ili izjava? Što te osobe čitaju, s kime komuniciraju i tko su im uzori?

Umjesto pravih pitanja, stvara se panika koja skreće pažnju s bitnih problema u društvu. Svatko može za porciju ćevapa natjerati budalu da napiše bilo što. Ali malo tko može sagledati posljedice takvog čina na društvo.

Sjećamo se dobro operacije Labrador u kojoj su tajne službe uništavale židovske grobove u Zagrebu i planirale druge terorističke akcije, nastojeći rasplamsati mržnju među narodima bivše Jugoslavije koja je već bila uzela maha. Upravo zbog takvih rasplamsavanja, mnogi su nedužni izgubili živote, samo zato što je netko gurao svoju agendu.

Za kraj ćemo ponoviti da je fašizam civilizacijsko zlo, koje treba sasjeći u korijenu. Svi koji na bilo koji način promoviraju fašizam i fašističke ideje treba oštro kazniti. Oni su rak rana jednog društva. Fašisti nisu ni lijevi ni desni. Fašisti su sociopatološki profili zastupljeni u vrlo malom broju, a koje često prate emotivno slabe osobe koje ne mogu odgonetnuti istinu od manipulacije.

Upravo iz ovog razloga, sve “spontane” fašističke natpise treba uzeti s velikom rezervom, dok se ne utvrdi tko stoji iza svega. Ako se utvrdi da imamo posla sa sociopatološkim profilima, treba ih oštro kazniti. Ako se pak utvrdi da se radi o manipulaciji, tada kazna za odgovorne mora biti puno gora.

Dragi naši pošteni i iskreni Logičari, pamet u glavu i prije emotivne reakcije razmislite o posljedicama manipulacije na naše živote, našu obitelj, naše bliže i daljnje susjede. Manipulatori, doista mogu za “porciju ćevapa” napraviti kaos. Zavaditi ne samo države, nego i članove naše obitelji. Bolesnike treba odvojiti od poštenih i iskrenih ljudi koji predstavljaju većinu. Bolesnik je onaj tko propagira fašizam, ali i onaj koji ga koristi za ostvarenje svojih podmuklih ciljeva.


Fašistički simboli u Parizu

Fašistički simboli u Parizu za koje optužuju Žute prsluke – Foto: Twitter

Fašistički simboli u Splitu

Fašistički simboli u Splitu – Foto: Dalmacija Danas

Fašistički simboli u Parizu

Fašistički simboli u Parizu za koje optužuju Žute prsluke – Foto: Twitter

P. J.

Logicno.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close