BiHPolitika

Javno pismo podrške Ugi Vlaisavljeviću

Profesor Vlaisavljević jedan je od najuglednijih bosanskohercegovačkih filozofa, čije djelo je veoma cijenjeno u regionalnim i evropskim akademskim krugovima

Dnevnom avazu od 23. 5. 2018. godine objavljen je tekst pod naslovom Ko tjera prof. Vlaisavljevića s Filozofskog fakulteta? U tekstu se navodi da je profesoru Vlaisavljeviću uručeno upozorenje pred otkaz zbog navodne povrede radne obaveze, te da on nije imao nikakvu mogućnost da se brani od optužbi. Takav odnos institucije prema pojedincu smatramo nedopustivim, tim prije što se radi o instituciji koja pojedincu garantira akademsku autonomiju. Upozoravamo odgovorne koji su donijeli takvu odluku da su, uskraćivanjem prava na odbranu profesoru Vlaisavljeviću, narušili čitav niz pravnih odredbi. Ne možemo se oteti utisku da takav čin podsjeća na scene iz političkih romana koji tematiziraju slamanje pojedinca od strane moćnika u totalitarnim društvenim praksama.

Naglašavamo da je profesor Vlaisavljević jedan od najuglednijih bosanskohercegovačkih filozofa, čije djelo je veoma cijenjeno u regionalnim i evropskim akademskim krugovima. Postupati na ovakav način prema njemu, podrazumijeva i poslati poruku ostalom akademskom osoblju i intelektualnoj zajednici u cjelini da se mora bezuvjetno pokoravati moćnicima, a ne principima intelektualne slobode, kritičkog mišljenja i dijaloga.

Najoštrije osuđujemo način na koji je donesena odluka kojom su ugrožena akademska, radna i ljudska prava prof. dr. Uge Vlaisavljevića. Tražimo od nadležnih organa Univerziteta u Sarajevu da hitno preispitaju odluku dekana Filozofskog fakulteta, prof. dr. Muhameda Dželilovića, pogotovu njenu pravnu valjanost, zaštite akademske slobode i omoguće pravo prof. dr. Ugi Vlaisavljeviću na odbranu i zaštitu svog akademskog i ljudskog dostojanstva i integriteta.

Amir Brka, književnik, Tešanj

Asim Mujkić, Fakultet političkih nauka u Sarajevu

Drago Bojić, franjevac, Jajce

Enver Kazaz, Filozofski fakultet u Sarajevu

Franjo Šarčević, Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu

Ivan Lovrenović, književnik, Sarajevo

Ivan Šarčević, franjevac, Sarajevo

Nenad Veličković, Filozofski fakultet u Sarajevu

Nerzuk Ćurak, Fakultet političkih nauka u Sarajevu

Slobodan Šoja, Fakultet političkih nauka u Sarajevu

Žarko Papić, IBHI, Sarajevo

 

Prometej.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close