Javna rasprava o Zakonu o privrednim društvima: Poslodavci protiv dobne granice za članove Nadzornih odbora

Serija javnih rasprava koje će prethoditi izradi konačnog teksta prijedloga Zakona o privrednim društvima u Federaciji BiH počeće danas u Sarajevu, a nastaviće se javnim raspravama u Mostaru i Tuzli 30. maja i 3. juna ove godine. Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je nacrt zakona14. aprila te naložio da nacrt ide u javnu raspravu.

Privatno i državno

Odredba koja je izazvala najviše pažnje u poslovnim krugovima je ona koja kaže da član nadzornog odbora privrednog društva ne može biti osoba starija od 65 godina. Dakle, riječ je o privatnim kompanijama, no, u određenim slučajevima ta odredba ne važi za državna preduzeća, jer osoba starija od 65 godina može biti član NO na određeno vrijeme. U privatnim firmama ne može nikako.

Primjer za to je bivši predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Mirko Puljić koji je bio imenovan na tri mjeseca do izabera NO u punom mandatu.

Poslodavcima u Federaciji BiH ovo zakonsko rješenje ne odgovara, smatraju da je dobna granica za članove NO nepotrebna, jer ako je neko fizički i mentalno zdrav i sposoban da upravlja firmom učestvujući u radu NO, nema potrebe da ga zakon sprečava u tome.

Saradnja sa IFC-om

“Predstavnici Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije BiH su, nakon što je nacrt prošao na Vladi, kazali da će oni taj tekst poslati u Parlament, a da će se kasnije zakon popravljati. Udruženje poslodavaca ostaje pri tome da se ne može u privatnom preduzeću određivati gornja dobna granica za članove NO”, kazao je za Oslobođenje predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBH Safudin Čengić te dodao: “Ako neko ima firmu vrijedni 10 miliona maraka, a 66 mu je godina, zašto da mu se zabranjuje da upravlja svojom firmom i doprinosi znanjem i iskustvom. Ne vidim razloga za to”.

U federalnom Ministarstvu energije rudarstva i industrije su ranije isticali kako vjeruju da će biti uvažene sugestije poslodavaca. Sadašnji zakon o privrednim društvima star je 10-ak godina, više puta je mijenjan i vrijeme je da se usvoji novi zakon koji će detaljno regulisati ovu oblast. Novi zakon pripremljen je u saradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) i namjera mu je da olakša osnivanje i upravljanje preduzećima.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close