Jasenovac: Komemoracija povodom 69 godina probijanja logora

Kolonom sjećanja od Memorijalnog muzeja do spomenika “Cvijet” u Spomen području Jasenovac u Hrvatskoj, započelo je danas obilježavanje 69. obljetnice proboja logoraša iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac u kojem je u 1.337 dana njegova postojanja ubijeno više od 83 hiljade evidentiranih osoba.  

Uz preživjele logoraše, komemoraciji prisustvuje državni vrh – predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik saboraJosip Leko i predsjednik Vlade Zoran Milanović, predstavnici diplomatskog zbora, crkvenih zajednica, nacionalnih manjina, antifašističkih udruga i drugi gosti.

Nikada se više ne ponovio takav zločin – poručili su preživjeli logoraši u razgovoru s novinarima. Zajednička je to poruka i svih danas okupljenih u Jasenovcu, navode agencija Fena.

Komemoracija se održava u znak sjećanja na 22. april 1945., dan proboja zatočenika iz jasenovačkog logora  te u počast stradalim i preživjelim zatočenicima tog najvećeg koncentracionog logora u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Od 1073 logoraša, koliko ih je 22. aprila 1945. bilo u logoru, u proboj ih je krenulo 600, a preživjelo samo stotinjak. Preostalih 473, koji nisu krenuli u proboj, ubijeni su i spaljeni. Istog dana 1945., počeo je i proboj zatočenika Kožare, dijela logora u mjestu Jasenovcu. Od 167 zatočenika, proboj je preživjelo njih 11.

Koncentracijski logor Jasenovac od avgusta 1941. do 22. aprila 1945. bio je logor smrti u kojem su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti.

Do sada je utvrđeno da je na desetak lokaliteta toga logorskog kompleksa ubijeno više od 83 hiljade osoba, od čega više od 20 hiljada žena te 20.101 dijete do 14 godina, navodi Fena.

Žrtve su bile Srbi, Romi, Jevreji, Hrvati, antifašisti.

Iako Javna ustanova Jasenovac stalno radi na utvrđivanju broja žrtava, njihov konačan broj ostat će nepoznanica jer su mnogi od logoraša ubijeni čim su dovedeni, prije nego što su bili evidentirani.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close