Japanski ambasador: Narod BiH je vrlo vrijedan, kafići vam rade od ranog jutra do kasno uvečer

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini, Hideo Yamazaki, prije nekoliko dana objavio je izjavu u kojoj je prilično oštro osudio bh. političare. Podsjećamo, on je, između ostalog, rekao da je Japan voljan pomoći poplavljenim područjima, ali da je razočaran onim što su ponudili naši političari.

“Želio bih da iskažem svoje razočarenje činjenicom da nadležne institucije u Bosni i Hercegovini još uvijek nisu predstavile konkretan plan obnove zemlje nakon poplava, što podrazumijeva jasno identificiranje prioritetnih projekata uz predloženi vremenski okvir za njihovu realizaciju”, rekao je tada Yamazaki.

Razgovarao: Haris Daul, Radiosarajevo.ba

On je kao primjer naveo bahatu vožnju političara pod policijskom pratnjom. U svojim putovanjima širom BiH on je zapazio veći broj vozila pod policijskom pratnjom koja velikom brzinom pretiču druga vozila, uključujući i zvanično vozilo japanske ambasade u BiH. Nerijetko se dešava, rekao je on, da pomenuta vozila u potpunosti zanemaruju važeće saobraćajne propise te svojom bahatom vožnjom dovode u neposrednu opasnost druge učesnike u saobraćaju.

“Ovo opažanje navelo me je na pomisao da se zapitam ko su to zvaničnici Bosne i Hercegovine kojima se dodjeljuje policijska pratnja i koliko se novčanih sredstva izdvaja iz budžeta za ove namjene? Da li i danas, gotovo 20 godina nakon završetka sukoba u BiH, zaista postoje objektivni razlozi za provođenje ovakvih sigurnosnih mjera? Da li postoje bolji načini da se troši novac poreskih obveznika u BiH? Dozvolite mi da istaknem da u Japanu jedino premijer države ima pravo na dodjelu vozila pod pratnjom”, istaknuo je Yamazaki

Ambasador Yamazaki je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba prokomentirao neke od pomenutih izjava.

Bosna i Hercegovina ima ozbiljne probleme s korupcijom i ona mora prevazići ozbiljne probleme s korupcijom. Međutim, kako ističe uvaženi ambasador, u izjavi od prije neki dan on nije pričao o korupciji.

“Donatorska konferencija je gotova i Japan je spreman podržati BiH. Ali kao što često kažem i političarima i građanima, japanski novac nije ‘lak’ novac. Ja ne mogu tek tako prebaciti novac na račun bh. Vlade. Kako bismo implementirali našu podršku, trebaju nam konkretni zahtjevi s prioritetima i vremenskim rasponom”, rekao je ambasador Yamazaki.

FOTO: Radiosarajevo.ba, Velija Hasanbegović
Nije mu, kaže, bila namjera osuditi bh. političare. On je bilateralne odnose dvije zemlje ocijenio kao vrlo dobre i podsjetio da Japan pomaže BiH već 20 godina.

“Politički sistem, kao što dobro znate, je vrlo kompliciran. Mogu donekle razumjeti da za neke odluke treba proći dugo vremena dok se ne donesu. Nije dovoljno samo tražiti novac od međunarodne zajednice. Resursi su ograničeni i bh. političari i vlasti moraju naći način da prebace novac u pogođena područja. U mojoj izjavi pričao sam o policijskoj pratnji. Pokazao sam kroz samo jedan način kako se novac može uštedjeti”, istaknuo je Yamazaki.

U BiH policijsku zaštitu imaju tri kategorije ličnosti. U prvu spadaju članovi Predsjedništva BiH i predsjedavajući Vijeća ministara BiH, a u drugu glavni tužilac, predsjednik Suda BiH, ministri u Vijeću ministara, te predsjedavajući Doma naroda i Predstavničkog doma, kada su u mandatu.

U treću kategoriju spadaju predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH, ali kada su van mandata. Znači, kad nisu predsjedavajući, nego su ulozi zamjenika. Vrlo važne ličnosti (VIP) mogu biti i one za koje Vijeće ministara svojom odlukom kaže da se trebaju štititi. Osim zaštite na državnom nivou, oba entiteta također osiguravaju VIP ličnosti.

Kada se pokuša izračunati koliko BiH godišnje košta zaštita svih VIP ličnosti, brojka je vrtoglava, a po gruboj računici iznosi najmanje pet miliona KM godišnje.

“To nisam znao. Da BiH ima na raspolaganju novac koji ulaže u zaštitu političara, ova zemlja bi mogla implementirati mnogo više projekata. Hvala vam na toj informaciji”, ocijenio je ambasador.

Ambasador je bio izričit – političari i službenici ove zemlje bi morali smišljati načine kako da štede novac i to nije njegov posao, već njihov. Upitali smo ga zašto je onda dao takvu, vrlo neuobičajenu, izjavu za diplomate koji obično daju mnogo neutralnije izjave.

“Mnogi japanski diplomatski službenici su vrlo tihi. Ipak, ja nisam samo japanski ambasador. Ja sam također i član Vijeća za implementaciju mira (PIK). Siguran sam da znate da su i mnogi članovi PIK-a prije mene davali ovakve izjave, Nicholas Hill i neke druge kolege”, objasnio nam je on.

Ambasador Yamazaki je u Sarajevu od oktobra 2011. godine, skoro tri godine. Nakon toliko godina, njegovo je mišljenje da su Bosanci i Hercegovci vrlo prijateljski i vrlo – naivni.

“Oni su također vrlo vrijedni. Kafići su otvoreni od rano ujutro do kasno uvečer, a to je mnogo duže od japanskih kafića”, kroz smijeh nam je rekao ambasador Yamazaki.

On se osvrnuo i na političku situaciju u BiH kroz kontekst stranih ulaganja, a kao primjer je naveo plan rekonstrukcije bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, vrijedan više od milijardu dolara.


FOTO: Radiosarajevo.ba, Velija Hasanbegović
“Japanska kompanija Hitachi je bila vrlo zainteresirana za ovaj projekt, ali su na kraju odustali jer je politička situacija nestabilna. Politička stabilnost je preduvjet za ulaganje japanskih kompanija. Kao što sam rekao prije par mjeseci, u Mađarskoj i Hrvatskoj posluje nekoliko stotina japanskih kompanija. U BiH ih posluje svega nekoliko, a svi uposlenici su im Bosanci i Hercegovci. Niti jedan japanski biznismen ne radi ovdje i to je realnost. Mislim da političari i službenici BiH moraju prepoznati ovu realnost i poduzeti korake kako bi je prevazišli”, potcrtao je Yamazaki.

Naveo je još jedan primjer koji ga je jako zbunio.

“Prošle godine se rekonstruirala tramvajska linija i odjednom su sve ceste bile zatvorene i ja sam imao problema da dođem do Ambasade. Trebali su nas obavijestiti unaprijed. Mogli su raditi i uvečer kako bi izbjegli da unezgode druge ljude.”

Prosječan radnik u BiH je vrijedan, ali nisu dobri u sistematskom radu, zaključio je ambasador Yamazaki na kraju našeg razgovora.

Radiosarajevo.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close