Jačanje kompetencija može biti ključ za manju nezaposlenost u BiH

S. Cenić: „Ovo je alat da se prepozna neformalno i informalno obrazovanje, ali i da se vrati samopouzdanje i dobije žestok motiv u praktičnoj primjeni“

 

U Sarajevu prošle sedmice u organizaciji njemačke vladine organizacije GIZ održana Regionalna stručna razmjena pod nazivom: „Održivi razvoj: Priznavanje i validiranje neformalno i informalno stečenih kompetencija – šansa za bolji ekonomski razvoj“.

Naime, GIZ-projekat “Podrška obrazovanju odraslih” je, u okviru svojih aktivnosti, krajem 2011. godine počeo sa prilagođavanjem instrumenta Pasoš profila, kojeg je 2002. godine razvio Njemački institut za obrazovanje odraslih i koji se u Njemačkoj uspješno koristi već preko 10 godina. Na jučerašnjoj konferenciji, svoja su iskustva bh. predstavnici GIZ-a razmijenili sa kolegama koji se ovim pitanjem bave u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, te sa učesnicima iz različitih sektora poslovanja – institucija, javne uprave i NVO.

O prednostima i izazovima „Pasoša kompetencija“, kako je ovaj prilagođeni instrument nazvan u BiH, učesnici su razgovarali na panel diskusiji. Amra Muratović, koordinatorica ove radne linije pri GIZ-u, je tokom panel diskusije naglasila: „Pasoš kompetencija nudi mogućnost pojedincu da sistemski sagleda svoj život, prisjeti se svih aktivnosti kojima se bavio i uz pomoć obučenog savjetnika identifikuje koje je zapravo vještine razvio, koja znanja usvojio baveći se najrazličitijim stvarima. Takvom samoanalizom se dolazi do dublje spoznaje naših vlastitih kompetencija, neminovno podiže samopouzdanje, a pojedincima – ali i poslodavcima – daje daleko bolji uvid koje poslove određena osoba može obavljati.“

 

Svoja iskustva sa neformalno stečenim obrazovanjem i primjere dobre prakse iz oblasti neformalnog i informalnog učenja su izložili i Lindita Qazimi, Direktorica JU Centar za obrazovanje odraslih Skopje,

Gordana Bošković iz Centra za stručno obrazovanje Podgorica, te Jelena Jakovljević, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Centra za obrazovanje odraslih Beograd.

 

Baveći se našom tugom od broja nezaposlenih i onih “na čekanju”, zatim večnim pitanjem imamo li kvalifikovanu radnu snagu i šta treba poslodavcima, šta smo uradili od obrazovnog sistema i imamo li uopšte preduzetničkog duha, ovaj projekat je došao kao da ga Bog poslao: da pruži ljudima mogućnost da sagledaju svoje sposobnosti, ocene i gde im trebaju obuke, a poslodavcima da dođu do tačno ciljanog kadra, a napominjem da nije niti CV, ni konkurencija formalnom obrazovanju, da se ne nađu prozvani iz obrazovnog sektora, jer i njima će itetako koristiti. Ovo je alat da se prepozna neformalno i iformalno obrazovanje, ali i da se vrati samopouzdanje i dobije žestok motiv u praktičnoj primeni“, rezolutno je u svojoj prezentaciji na temu važnosti priznavanja i validiranja neformalno i informalno stečenih vještina na tržištu rada Svetlana Cenić, ekonomista.

 

Pasoš kompetencija se popunjava uz pomoć obučenih savjetnika i dostupan je svim građanima Bosne i Hercegovine. Centri za socijalni rad iz Laktaša, Čelinca i Srbca, Dijaloški centri za Pasoš kompetencija iz Zenice i Laktaša te Zavodi za zapošljavanje sarajevskog i zeničko-dobojskog kantona su složno ušli u ovaj projekat, videći u njemu jedan od načina za balansiranje tržišta rada, što je i jučerašnji zaključak regionalne stručne razmjene na ovu temu.

_______

 

GIZ u BiH: Njemačka vladina organizacija GIZ – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH – od 1995. godine pruža podršku zemljama Jugoistočne Evrope u ime njemačke vlade u uspostavi demokratskih struktura i konkuretne tržišne ekonomije. U Bosni i Hercegovini GIZ je prisutan od 1996. godine sa posebnim fokusom na projektima koji doprinose održivnom ekonomskom razvoju, demokratskim procesima i razvoju civilnog društva. Putem programa i projekata koji ne poznaju granice u geografskom ili etničkom smislu, GIZ podržava aktivnosti koje su usmjerene na održiv razvoj i stabilnost priroritetnih segmenata društva u BiH. Značaj regionalne saradnje zemalja Jugoistočne Evrope je u porastu pa je stoga jedan od glavnih zadataka GIZ-a u BiH da, pored bilateralnih projekata, sprovodi i aktivnosti koje doprinose regionalnoj saradnji kroz Otvorene regionalne fondove i regionalne projekte.

GIZ-Podrška obrazovanju odraslih

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close