Jabuka: Voće izašlo iz raja

Jabuka je voće čija su svojstva i indikacije toliko širokog spektra da praktično pokrivaju cio spektar patologije.
Jabuka sadrži šećere koji ne predstavljaju kontraindikaciju za dijabetičare, zatim sadrži vitamine: A, B1, B2, C i PP, jabučnu kiselinu koja je dragocjeni dezinficijens za crijeva, mineralne soli i oligoelemente: kalcijum, sumpor, bakar, cink, gvožđe… ali prije svega kalijum koji je neophodan za dobro funkcionisanje nervnog sistema i srčanog mišića, pektin koji potpomaže smanjenje holesterola u krvi, prenose Nezavisne.

Artritis, reumatizam i bolovi u zglobovima, problemi sa mokrenjem, kamen bubregu: svaki dan piti tečnost koja se dobije ostavljanjem tri fino isječene jabuke u 1 litru kipuće vode.

Gorušica, čir, gastritis, febrilna stanja, rekovalescenti sa probavnim problemima: izrendati ili izmiksati jabuku i dodati par kapi limuna.

Zatvor ili opstipacija: ujutro, na tašte, pojesti jabuku koja se kuhala 15 minuta u malo vode, pojesti jabuku i popiti tečnost dok je mlaka.

Čaj od jabuke protiv nesanice: kuhati cijelu jabuku, sa korom i sjemenkama, u 1 l vode, 45 minuta. Po jednu šolju ove tečnosti,koja se čuva u frižideru, piti uveče pred spavanje.

Jabuka može da se koristi za čišćenje organizma, kada dva ili tri dana jedete samo jabuke.

Veoma je bitno da jabuke budu organske zato što se jabuke, na žalost svih nas, tretiraju i do 25 puta hemijskim sredstvima prije nego dođu na trpezu. Ako ipak ne možete naći organski proizvedene jabuke, obavezno ogulite jabuku prije konzumiranja.

(24sata.info)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close