Izvoz namještaja prestigao vrijednost trupaca prodatih u inostranstvu

Proizvodnja namještaja u RS je ove godine konačno uspjela da postane lider u izvozu drvoprerade, jer je vrijednost izvezenih gotovih proizvoda premašila vrijednost trupaca prodatih u inostranstvu.

Preciznije govoreći, u prva četiri mjeseca ove godine izvoz namještaja je bio vrijedan 51 milion KM, dok je izvoz drveta u istom periodu bio 50,4 miliona maraka, kažu u Udruženju šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS.

Snažan rast se vidi i ukoliko se posmatra izvoz u odnosu na 2005. godinu, kada je sektor dvoprerade zabilježio izvoz namještaja vrijedan 44 miliona KM, dok je prošla godine okončana izvozom teškim 123 miliona KM.

Lazo Šinik, sekretar ovog udruženja, je rekao da je prema posljednjim zvaničnim podacima zaključno sa aprilom prošle godine izvoz namještaja i proizvoda od drveta u izvozu porastao za 18,55 odsto, te da je u istom vremenu  ostvaren ukupan sektorski izvoz vrijedan 101 milion KM.

“Ovo je jedna od rijetkih privrednih grana koja bilježi veći izvoz od uvoza i to za čak 3,8 puta”, rekao je Šinik.

Najviše namještaja se plasira u zemlje EU i to u prvom redu u Njemačku, Italiju, Holandiju, Francusku i Švajcarsku.

“Ukupan izvoz prerađenog drveta i namještaja u protekloj godni je prema Šinikovim riječima bio rekordan i iznosio je oko 302 miliona maraka, što je  za deset odsto veći izvoz u odnosu na godinu prije”, kaže Šinik i dodaje da je učešće namještaja u tom periodu iznosilo 123 miliona KM.

On je rekao da je učešće namještaja u sektoru drvoprerade u predratnoj BiH bilo 60 odsto, a da se RS trenutnim trendom približava ovom dobrom procentu.

“Sektor proizvodnje namještaja se pokazao otpornim i na uslove krize što jasno pokazuju svi podaci sa izuzetkom blagog pada u 2009. godini”, komentariše Šinik.

 Najviše namještaja se plasira u zemlje EU

On je istakao da su postignuti rezultati pokazali koliko je važno što je uz posredovanje Vlade RS napravljen dogovor između “Šuma RS” i proizvođača koji je garantovao sigurnost i tačnost otkupa sirovine.

Prerada drveta i proizvodnja namještaja, zajedno sa zaposlenima u šumarstvu broji 14.000 radnika.

Edin Dacić, direktor prnjavorske kompanije “Standard”, koja u stoodstotnom obimu svu proizvodnju radi za IKEA, je rekao da od kada je prije 13 godina svoje poslovanje ova firma vezala za ovu švedsku globalnu kompaniju svake godine bilježi gotovo konstantan rast.

“Iako smo prošle godine zbog malih programskih izmjena na kraju godine zabilježili blagi pad, ove godine ćemo osvariti gotovo duplo veću proizvodnju u odnosu na prethodnu godinu. Plan nam je da zabilježimo skok proizovdnje sa prošlogodišnjih 17 na 30 miliona KM, a trudićemo se da dosegnemo i veći iznos”, rekao je Dacić.

On je dodao da je u proteklih godinu dana “Standard” zaposlio 120 novih radnika, te da sada u pogonima ove firme radi 400 zaposlenih.

“Naše poslovanje je vezano za veliku švedsku firmu koja ima više od 300 svojih prodajnih kuća širom svijeta i uprkos krizi konstantno raste”, ocijenio je Dacić.

On je naglasio da je trenutno najveća prepreka privrednicima mjera ukinutog neoporezivog dijela plate i dodao da bi vraćanje na stanje od prije dvije i po, godine kada ova mjera nije bila na snazi, bio veoma značajan podstrek za rast sekotra dvoprerade, ali i svih ostalih privrednih grana.

Nezavisne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close