Izvoz mesa u Tursku velika šansa za domaće proizvođače

Monitoring misija Vlade Republike Turske obišla je u proteklom periodu nekoliko proizvođača mesa u Bosni i Hercegovini i prema prvim ocjenama zadovoljni su onim što su vidjeli.
U naredne dvije do tri sedmice nakon sačinjavanja izvještaja očekuje se donošenje odluke na osnovu koje će se krenuti u realizaciju izvoza mesa iz Bosne i Hercegovine na tursko tržište, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Boris Tučić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.
Krajem prošlog mjeseca saopćena je, naime, odluka Vijeća ministara Republike Turske da se odobrava uvoz 15.000 tona mesa po nultoj carinskoj stopi iz Bosne i Hercegovine kao produkt izmjene bilateralnog sporazuma između BiH i Turske.
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Boris Tučić potvrdio je kako je u proteklih mjesec dana obavio niz dogovora sa zvaničnicima Vlade Republike Turske, a izvozu mesa iz BiH u Tursku krajem protekle sedmice obavio je razgovor i sa Cihadom Erdinayem, novim ambasadorom Republike Turske u BiH.
– Radi se o izvozu iz Bosne i Hercegovine 15 hiljada tona smrznutog mesa koji se tretira kao pomoć našoj zemlji nastalu u poplavama, zbog čega je ta kvota oslobođena svih nameta. To će biti “bum” i veliki iskorak za bh. proizvođače. Radi se o pozitivnom pravcu, jer je to ustupak za BiH i hvala Turskoj na tome. Od sredine prošle godine registrovana su kretanja sa čudnim poremećajima u statistici kada je u pitanju izvoz mesa – naveo je ministar Tučić.
On je istakao kako je u posljednjih godinu i po u BiH došlo do određenog smanjenja kapaciteta proizvodnje, ali da će se naši proizvođači uklopiti u predviđenu kvotu odobrenog izvoza 15.000 tona mesa po nultoj carinskoj stopi u Tursku.
– Još uvijek nisu utvđeni tehnički detalji koji se odnose na to da li će se raditi kvartalno ili polugodišnje kada je u pitanju izvoz. Svakako da se radi o pozitivnim mjerama, te da ono što je najvažnije da ćemo se kao država u to uklopiti – naglasio je Tučić.
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine istakao je kako je razgovarao i sa predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH o odluci Vijeća ministara Republike Turske kojom se odobrava uvoz 15.000 tona mesa po nultoj carinskoj stopi iz Bosne i Hercegovine.
– Privrednici jedva čekaju stupanje na snagu te odluke. Zeleno svjetlo za njenu primjenu značit će novi iskorak za bh. proizvođače – ocijenio je ministar Tučić.
Naveo je da je sada sve na Republici Turskoj koja treba da potvrdi izvještaj monitoring misije nakon čega treba da se donese odluka o izvozu mesa iz Bosne i Hercegovine na tursko tržište.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close