Izvor korupcije su političari koji su beskrajno na pozicijama

Džejms Hamilton (James), član Venecijanske komisije i predsjednik Međunarodne asocijacije tužilaca, u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ osvrnuo se na stanje u našoj zemlji, pojašnjavajući koje su slabosti bh. pravosuđa i tužilaštva te na čemu dodatno treba poraditi.

 

Reforma pravosuđa

 

S obzirom na to da je učestvovao u izradi mišljenja Venecijanske komisije o pravnoj sigurnosti i nezavisnosti pravosuđa u BiH, Hamilton dobro poznaje prilike u našoj zemlji pa, između ostalog, smatra da je veoma važno zadržati nadležnosti Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), ali i nastaviti reformirati pravosuđe.

– Mnogo toga je potrebno uraditi. Na prvom mjestu to su reforma pravosudnog sektora, stvaranje novih institucija, uspostavljanje principa dokazivanja porijekla imovine, ali i reforma cijelog ustavnog sistema koji je uspostavljen da bi se prekinuo rat. Očito ovo nije dugoročno i održivo rješenje. Isto tako, ako imamo političare koji su beskrajno na svojim pozicijama i ne žele odustati od njih, to je još jedan izvor korupcije – potcrtava Hamilton.

Njegovo stajalište je da je bitno da Sud BiH zadrži svoje nadležnosti kada su u pitanju procesuiranja odgovornih za organizirani kriminal, jer oni, kako naglašava, utječu na privrednu situaciju u našoj zemlji.

– Međutim, još ima dosta slabosti koje su uzrokovane fragmentacijom cjelokupnog pravnog sistema u BiH. Moraju se pokrenuti nove reforme. Jedna od njih je ujedinjavanje tužilaštava na nivou BiH. Sada imate više tužilaštava na različitim nivoima vlasti i svako je nezavisno jedno od drugog, bez koordinacije. Isto tako, potrebno je uskladiti zakonodavstvo i harmonizirati ga na različitim nivoima. To podrazumijeva uspostavljanje pravnih institucija na državnom nivou koje bi osigurale jedinstvenu interpretaciju zakona – ističe naš sagovornik.

Biti transparentan

Kada je riječ o procesuiranju korupcije na najvišem nivo, Hamilton je potvrdio da je upoznat s istragom koja se vodi protiv predsjednika FBiH Živka Budimira zbog primanja mita, a koju pojedinci pokušavaju ispolitizirati.

– Da, znam o čemu je riječ. Ali, s obzirom na to da sam bivši tužilac, ne mogu komentirati slučaj u ovoj fazi, jer želim izbjeći predrasude. Mogu reći da, kada državni zvaničnici donose neke odluke, oni moraju voditi računa o pravima i odgovornosti građana. Moraju biti transparentni kako bi se izbjegla korupcija – ističe predsjednik Međunarodne asocijacije tužilaca.

Staviti akcent na pravo pojedinca, a ne naroda

– Razumljivo je da je u želji da se zaustavi rat u BiH akcent stavljen na pravima naroda, ali sada mora biti na pravu pojedinca, što je, ustvari, u skladu sa standardima EU. Znam da je ovo lakše reći nego učiniti, pogotovo za mene, koji sam autsajder, ali građani, zaista, trebaju početi razmišljati o tome. Venecijanska komisija je dala svoje mišljenje prije osam godina i tada je započeo cijeli proces – poručio je Hamilton.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close