Izvjestilac EP za BiH: Nema više “usaglašavanja”, reforme sada!

Izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za BiH Cristian Preda nakon odluke EU o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za BiH (SAA) je u intervjuu za “Avaz” ustanovio da ovaj čin predstavlja ogromnu odgovornost za bh. vlasti da pokažu jesu li sposobne upravljati narednim procesima koji se od BiH očekuju.

– Oni moraju sada snažno kormilariti na putu u EU te ne smiju sebi dozvoliti da se izgubi zamah na reformama. Koliko je velika njihova odgovornost? Pa, to je očigledno: SAA predstavlja pojačanje evropske perspektive BiH – ocijenio je Preda.

Po njegovim riječima, povećanom perspektivom približavanja EU očekivanja su veća.

– Iskreno se nadam da će vlasti u BiH odgovoriti zahtjevima i napraviti jasnu agendu reformi na osnovu novog pristupa EU koji je usvojilo Vijeće EU. Ti zaključci Vijeća kristalno su jasni. Citiram: “Značajan napredak u provedbi reformskog programa potreban je za zahtjev za članstvo koji će biti razmotren od EU.” Dakle, ne samo usaglašavanje o reformama nego i njihovo implementiranje bit će krucijalno za aplikaciju za članstvo. A ja se nadam da će političke elite u BiH ovo zaista realizirati – rekao je Preda za “Avaz”.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close