PolitikaRegion

Izvještaj FATF-a: BiH i dalje sa strateškim nedostacima u AML/CFT režimu

U najnovijem izvještaju Financial Action Task Force (FATF), nezavisnog međuvladinog tijela koje promovira politike za zaštitu globalnog finansijskog sistema od pranja novca i finansiranja teorizma, Bosna i Hercegovina je i dalje svrstana u zemlje sa stateškim nedostacima u režimu sprečavanja pranja novca i borbe protiv finansiranja terorizma (AML / CFT), izvještava Indikator.ba.

FATF je uvrstio našu zemlju u dokument “Poboljšanje globalne AML / CFT usklađenosti: proces u toku”), zajedno sa Aganistanom, Gvajanom, Irakom, Lao PDR, Mijanmarom (Burmom), Papua Novom Gvinejom, Sirijom, Ugandom, Vanuatuom i Jemenom.

– U junu 2015., Bosna i Hercegovina je iskazala političku predanost visokog nivoa za rad s FATF-om i MONEYVAL-om za rješavanje strateških AML /CFT nedostataka. Međutim, FATF je utvrdio da određeni strateški nedostaci i dalje postoje. Bosna i Hercegovina treba nastaviti provoditi akcijski plan za rješavanje tih nedostataka, uključujući:
(1) usklađivanje kriminalizacije finansiranja terorizma u svim kaznenim zakonima;
(2) utvrđivanje i provođenje adekvatnog pravnog okvira za zamrzavanje terorističke imovine u okviru UNSCR 1373;
(3) provedbu odgovarajućeg nadzornog okvira;
(4) poduzimanje odgovarajućih AML / CFT mjera za neprofitni sektor;
(5) utvrđivanje i provođenje odgovarajućih prekograničnih kontrola valuta;
(6) usklađivanje kriminalizacije pranja novca u svim kaznenim zakonima;
i (7) osiguranje odgovarajućih postupaka za oduzimanje imovine.
FATF potiče Bosnu i Hercegovinu da se bavi svojim AML / CFT nedostacima provođenjem svog akcijskog plana, navodi se u FATF-ovom izvještaju.

U drugom dokumentu u koji su uključene jurisdikcije koje podliježu FATF-ovom pozivu za protumjere ili su predmet pojačanog dubinskog snimanja zbog svojih AML / CFT nedostataka (na koje se poziva FATF kao “FATF javno saopćenje”) svrstani su Iran i Demokratska Narodna Republika Koreja.

FATF je prepoznao da je Mianmar (Burma) ostvario bitan napredak u prihvaćanju svog FATF akcijskog plana na tehničkom nivou. Shodno tome, FATF je uklonio Mijanmar (Burma) iz FATF javnog saopćenja i sada uključuje ovu jurisdikciju u svoj dokument “Poboljšanje globalne AML / CFT usklađenosti: proces u toku”.

Uz najnovije ažuriranje svojih dokumenata, FATF je pozvao finansijske institucije da uzmu u obzir ove promjene kada razmatraju svoja pojačana dubinska snimanja obaveza i politika na temelju rizika, procedura i praksi s obzirom na osobine navedenih jurisdikcija.

Indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close