Izvještaj FATF-a: Kako se finansira Isil?

Primarni izvori prihoda Organizacije islamske države Irak i Levant (Isil) su pljačke banaka i iznuda, kontrola naftnih polja i rafinerija i pljačka privredne imovine. Ostali izvori su donatori, navodi u svojoj studiji Financial Action Task Force (FATF), inezavisno međuvladino tijelo koje promovira politike za zaštitu globalnog finansijskog sistema od pranja novca i finansiranja teorizma.

Otmice zbog otkupnine (KFR) i novčani šverc (područja u kojima je FATF proveo duboka istraživanja) podržane su novim i nastajujćim tipologijama koje još nisu razmotrene od FATF-a, uključujući iznuđivanje robe i tranzit keša teritorijama gdje Isil djeluje kao i “trava-korijen” strategije finansiranja.

Potreba za ogromnim sredstvima za organizacione i upravljačke zahtjeve predstavlja osjetljivost za Isil-ovu infrastrukturu. S ciljem održavanja finansijskog upravljanja i njegovih gotovinskih izdataka u područjima u kojima djeluje, Isil mora biti u stanju da iskoristi dodatni teritorij u nastojanju da eksploatira resurse. Nije jasno da li će Isilov prikupljeni prihod kroz nezakonite primitke, zaradu od okupacije teritorija, uključujući iznude i krađe, biti održiv tokom vremena.
Rezanje tih ogromnih prihoda je i izazov i prilika za globalnu zajednicu da porazi ovu terorističku organizaciju, zaključuju FATF.

Dok je uvid u Isilove povezane naftne aktivnosti ograničen, studija FATF daje snimku Isilove kontrole plinskih i naftnih ležišta.

Iako je taj prihod značajan nakon Isilove početne kontrole brojnih naftnih polja, sposobnost da učinkovito ekstraktuju naftu, rafiniraju je i prodaju naftne proizvode je znatno smanjila Isilovu zaradu. To je rezultat kolaicionih zračnih napada, u koje je uklučeno više od 60 zemalja.

Tu su i napori za suzbijanje prodaje Isilove nafte i naftnih derivata na regionalnim tržištima, kao što je poboljšana borba turskih vlasti protiv krijumčarenja u protekle dvije godine, kao i koraci koje su preduzeli Kurdistanska regionalna vlada (KRG) i iračka nadležna tijela vlasti da otmu sumnjive Isilove pošiljke nafte i naftnih derivata. To je smanjilo značaj prihoda nafte u odnosu na druge izvore prihoda.

FATF savjetuje da je još potrebno bolje utvrditi porijeklo, posrednike, kupce, prijevoznike, trgovce i rute preko kojih se trguje naftom sa teritorije koju Isil kontroliše.

Izvještaj daje ograničen uvid u ulogu usluga novčanih i vrijednosnih transfera finansijskih institucija (MVTS) na teritoriji koju Isil drži, kao i ulogu većeg međunarodnog finansijskog sektora. Međutim, značajan dio podataka koji se odnose na ovu temu je osjetljive prirode i nije uključen u ovaj javni izvještaj.

Postoji opasnost da MVTS tvrtke na teritoriju koji kontroliše Isil nastave održavati veze s regionalnim partnerima putem čega bi Isil mogao provoditi prijenos sredstava. U isto vrijeme, iračka vlada i mnoge velike globalne finansijske institucije poduzele su korake kako bi se spriječilo bankama na teritoriji koju kontroliše Isil da pristupe međunarodnom finansijskom sistemu.

Donatori koji pružaju ekonomsku i materijalnu potporu, putem stranih terorističkih boraca (FTF) su raznoliki i to je komplicirano područje za razmatranje u ovoj vrsti izvještaja.
Mnogi od FTF-i dolaze iz širokog spektra zemalja što ovo čini istinskim globalnim FT rizikom. Finansiranje povezano s FTF-om je ciklično i može podržati takve oblike samofinansiranja za putne troškove; nošenje novca u inostranstvo u korist Isila; osiguranje sredstava za podršku FTF-a na terenu.
Kao što su nedavni događaji pokazali, FTF povratnici i usamljeni akteri predstavljaju značajnu prijetnju terorizmu u svim zemljama.

Drugi ključni nalaz izvještaja je da je ova teroristička organizacija oslanja na obične izvore financiranja, te koristi učinkovite mehanizme isporuke za dobijanje sredstava putem najnovije tehnologije. Terorističko prikupljanje sredstava putem modernih komunikacijskih mreža i korištenje crowdfunding tehnika značajno su se povećali u posljednjih deset godina i napori u borbi protiv toga moraju biti podržani.

U FATF-u navode da svrha ovog izvještaja nije bila stvoriti ili definirati niz političkih opcije za preduzimanje protivterorističkih napora protiv Isila.

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close