PolitikaSvijet

“Izvještaj Bijele kuće u kojem se optužuje sirijska vojska za kemijski napad je očito lažan – svaki kompetentni analitičar to shvaća”

Profesor sa sveučilišta MIT: “Izvještaj Bijele kuće u kojem se optužuje sirijska vojska za kemijski napad je očito lažan – svaki kompetentni analitičar to shvaća”

Profesor s američkog sveučilišta MIT (Massachusetts Institute of Technology), Theodore Postol, istaknuo se kada je 2013. izazvao tvrdnje da je sirijska vojska izvela napad kemijskim oružjem u blizini Damaska – danas ponovno izražava sumnju prema tvrdnji Trumpove administracije da je sirijska vojska prošlog tjedna izvela kemijski napad u naselju Khan Shaykhun u provinciji Idlib.

“Izvještaj Bijele kuće ne sadrži nikakav dokaz da je kemijski napad izveden municijom koja je izbačena iz zrakoplova”, rekao je Postol u intervjuu za RT nakon analiziranja 14 stranica izvještaja koje je objavila Bijela kuća.

“Mislim da se može potvrditi, bez imalo sumnje, da se u dokumentu ne nalaze nikakvi dokazi da američka Vlada zna da je sirijska vojska bila odgovorna za kemijski napad u Khan Shaykhunu”, rekao je.

“Svaki kompetentni analitičar bi se prvo pitao jesu li ostaci u krateru stvarni ili su tamo postavljeni”, ističe te navodi kako je Bijela kuća objavila “očito lažni, varljivi i amaterski obavještajni izvještaj”. Postol također navodi da pojedini tehnički detalji upućuju na to da je sarin možda detoniran s tla, a ne iz zraka kako to tvrdi Bijela kuća.

VIDEO: Theodore Postol o američkom izvještaju

izvor(i): www.rt.com
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close