Izraelski historičar Ilan Pappe: Izrael vrši genocid nad Palestincima

Smatra da je bez pritiska cijele međunarodne zajednice i građana diljem svijeta, koji će izaći na proteste protiv izraelskih napada na Gazu, nemoguće zustaviti izralesku ofanzivu…
(AA)

Mnogi mislioci, historičari, profesori i intelektualci oštro osuđuju izraelske kopnene i zračne napade na Pojas Gaze i tvrde da je potrebno izvršiti snažan međunarodni pritisak na Izrael kako bi prestalo ubijanje nevinih civila u Gazi među kojima je veliki broj žena i djece, javlja Anadolu Agency (AA).

Tako je i poznati izraelski historičar Ilan Pappe za Anadolu Agency (AA) izjavio da je zbog kritika izraleskih napada na Gazu primio prijetnje smrću.

“Užasnut sam činjenicom da Izrael slobodno provodi nasilje i masark u Gazi. Ipak, još uvijek vjerujem da svjetska javnost može izvršiti pritisak na Izrael. Ako iz jedne historijske perspektive pogledamo shvatit ćemo da Izrael vrši genocid nad Palestincima”, kazao je poznati profesor.

Smatra da je bez pritiska cijele međunarodne zajednice i građana diljem svijeta, koji će izaći na proteste protiv izraelskih napada na Gazu, nemoguće zustaviti izralesku ofanzivu.

“Mislim da je vrlo važno da se izvrši snažan pritisak na Izrael kao što se to nekada radilo u slučaju aparthejda u Južnoafričkoj Republici. Razgovori o postizanju primirja nisu dovoljni za dugoročan mir. Političke elite se ponašaju neutralno i ne žele da poduzmu nešto konkretno kako bi se riješila kriza. Evropski lideri zbog Holokausta u Evropi Izraelu daju imunitet. Amerika isto tako štiti Izrael zbog snažnih izraelskih lobija u toj zemlji”, istakao je ovaj profesor.

Napomenuo je da je Turska jedna od rijetkih zemalja koja je jasno poručila kako Izrael vrši genocid nad Palestincima i koja smatra da svijet ne smije više mirno posmatrati izraelske masakre u Pojasu Gaze.

“Stav Turske o izraelskim napadima na Gazu je za svaku pohvalu. Malo je vlada u svijetu koje su otvoreno i jasno podržale Palestince. Nadam se da će i arapske zemlje izvršiti pritisak na Izrael i tako pomoći Palestincima”, rekao je izraelski historičar.

Prema njegovom mišljenju, izraelski napadi na Gazu bi mogli biti spriječeni tako što bi međunarodna zajednica zabranila uvoz oružja u Izrael.

Ilan Pappe je izraelski historičar i profesor političkih nauka sa Univerzitetu u Haifi. Njegovo najpoznatije djelo je “Etničko čišćenje u Palestini” koje stavlja naglasak na sistematske pripreme za protjerivanje više od 750.000 Palestinaca s područja koje je 1948. godine postalo država Izrael, a posebno na projekat “Spisi o selima” koji je uključivao sistematsko prikupljanje karti i podataka o svakom arapskom selu, realizaciju pod vodstvom kruga od oko desetak osoba predvođenih Davidom Ben-Gurionom, i niza vojnih planova koji su kulminirali Planom Dalet, a prema kojem se vodio rat iz 1948. godine.

Jedan od glavnih autorovih ciljeva je dokazati da je umjesto paradigme rata kao osnovu naučnog istraživanja i javne rasprave potrebno uzeti paradigmu etničkog čišćenja.

Osim ove ovaj izraelski historičar je i autor brojnih knjiga, uključujući “The Making of the Arab-Israeli Conflict, 1947-1951” i “A History of Modern Palestine: One Land, Two Peoples”.

Izvor: AA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close