-TopSLIDEPolitikaSvijet

Izraelci skinuli Palestince u donje rublje, prisilili da kleče i stave poveze na oči

SLIKE iz Gaze koje su jučer kružile društvenim mrežama prikazuju masovno privođenje muškaraca od strane izraelske vojske. Privedene muškarce su natjerali da se skinu do donjeg rublja, kleknu na zemlju, stave poveze na oči i uđu u teretni prostor vojnog vozila.

Točne okolnosti privođenja i datum kada se ono dogodilo nisu jasni, no identitet nekih uhićenika potvrdili su kolege ili članovi obitelji. Barem neki od muškaraca su civili za koje se ne zna jesu li povezani s militantnim skupinama, naveli su za CNN rođak jednog i poslodavac drugog privedenog muškarca

Euro-Mediterranean Human Rights Monitor objavio je jednu od slika privođenja. Organizacija je u objavi na svojoj web stranici poručila da je “izraelska vojska zatočila i teško zlostavljala desetke palestinskih civila”.

Bez odgovora izraelske vojske

“Euro-Med Monitor primio je izvješća da su izraelske snage pokrenule nasumične i proizvoljne kampanje uhićenja raseljenih osoba, uključujući liječnike, akademike, novinare i starije muškarce”, rečeno je.

Izraelske obrambene snage nisu željele za CNN prokomentirati slike. CNN je geolocirao da su neke od slika nastale u Beit Lahii, sjeverno od grada Gaze. Izraelski mediji, ne navodeći izvor, slike su opisali kao predaju pripadnika Hamasa.

Novinar je tijekom jučerašnje konferencije za novinare postavio pitanje glasnogovorniku IDF-a Danielu Hagariju o spornim slikama. “Vidjeli smo slike mnogih zarobljenika, Hamasovih terorista, koje je IDF uhitio tijekom kopnenih operacija”, rekao je novinar.

Navodno je uhićen i jedan novinar

“Istražujemo i provjeravamo tko ima veze s Hamasom, a tko ne. Sve ih hapsimo i ispitujemo. Nastavit ćemo demontirati svako od tih uporišta dok ne završimo”, odgovorio mu je Hagari. U jučerašnjem priopćenju, iz medija The New Arab objavili su kako su jedan dopisnika i nekoliko članova njegove obitelji bili među privedenima.

“Danas, u četvrtak, izraelska okupacijska vojska uhitila je novinara i direktora ureda The New Arab u Gazi, našeg kolegu Diau Al-Kahlota, zajedno s njegovom braćom, rođacima i drugim civilima”, naglasili su.

“Okupatori su namjerno natjerali stanovnike Gaze da skinu odjeću, pretresali ih i ponižavali kada su uhićeni, prije nego što su ih odveli na nepoznato odredište, prema onome što su nam tamošnji ljudi rekli. Šire se slike i video isječci koji pokazuju kako vojnici uhićuju desetke stanovnika Gaze koristeći se kriminalnom i ponižavajućom metodom”, dodali su.

“Na fotki sam prepoznao bratića, a na videu brata”

Hussam Kanafani, glavni urednik The New Araba, potvrdio je da se Al-Kahlot i njegova obitelj još vode kao nestali. “Učinit ćemo sve što je moguće da u suradnji s međunarodnim institucijama i organizacijama koje se bave pravima i slobodama novinara u svijetu utvrdimo gdje se nalazi naš kolega Diaa i oslobodimo ga što je prije moguće”, najavio je.

CNN je razgovarao s Hanijem al-Madhounom, rođakom drugih zatočenih muškaraca, Hanijem al-Madhounom. “Izraelske snage stigle su na ulicu i pozvale sve muškarce da izađu, a oni su to poslušali. Ova je kuća bila njihovo utočište nakon što su naša dva doma uništena”, ispričao al-Madhoun.

Potvrdio je kako je u kontaktu sa svojom sestrom, koja se trenutno nalazi u Gazi. Napomenuo je kako je na jednoj od fotografija prepoznao svog bratića Abouda, a na videu je vidio svog brata Mahmooda. Tvrdi da je Mahmoud trgovac, a Aboud “pomaže ocu u gradnji”.

Index

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close