PolitikaSvijet

Izrael potvrdio apsolutni ekstremizam – Netanyahu osvaja peti mandat

Kako prenose izraelski mediji, Benjamin Netanyahu je vjerojatno osigurao peti premijerski mandat. Prema preliminarnim rezultatima je njegova stranka Likud osvojili isti broj mandata kao Plavo-bijeli savez bivšeg generala Benya Ganza.

Međutim, desničarski Likud sa svojim ideološkim saveznicima može formirati najveću koaliciju i računati na oko 65 zastupnika od ukupno 120 koliko ih ima u Knessetu, pišu lokalni mediji.

Premijer Netanyahu, koji se suočava s teškim optužbama za korupciju, na temelju izbornih rezultata bi mogao postati premijer s najdužim stažom na toj funkciji, čak duže od vječnog premijera Davida Ben-Guriona.

“To će biti desničarska vlada, ali ja ću biti premijer svih. Vrlo sam dirnut zbog toga što su mi Izraelci peti put iskazali povjerenje i to još veće nego na prethodnim izborima. Namjeravam biti premijer svih građana Izraela. Desničara, ljevičara, Židova i onih koji to nisu. Svih građana Izraela”, rekao ne Netanyahu nakon objave rezultata.

U Izraelu su do sada sve vlade bile koalicijske, jer nikada ni jedna stranka na izborima nije uspjela osvojiti apsolutnu većinu.

Kada su prvi rezultati glasanja davali prednost Benyu Ganzu, njegove pristaše su vjerovale da je Izrael na korak od nove vlade. Ipak, prebrojavanje glasova tijekom noći je pokazalo da stranka Benjamina Netanyahua ima prednosti i da će Likud uspjeti da formirati koalicijsku vladu uz pomoć desničarskih, nacionalističkih i vjerskih stranaka Židovski dom, Tkuma i Otzma Yehudit.

Netanyahu, koji je obećao Izraelu priključiti naselja na Zapadnoj obali, ako bude ponovno izabran, rekao je da će formirati desničarsku vladu, ali je obećao da će postati “premijer svih izraelskih građana”.

Međutim, to su uobičajene izjave pobjednika na izborima. Ljevičarske i arapsko-izraelske stranke pretrpjele su veliki poraz, a Netanyahu je gotovo sigurno pobijedio, usprkos najozbiljnijim izazovima s kojima se suočio tijekom deset godina koliko je kontinuirano na vlasti.

Pobjedom je Netanyahu postao premijer s najdužim stažom u povijesti Izraela. Bio je na čelu vlade od 2009. godine i svoj prvi mandat je odslužio između 1996. i 1999. godine.

U širem kontekstu to znači da će politika Izraela u regiji ostati ista, prema Palestincima, Siriji, Libanon, a posebno prema Iranu.


SAŠA. F. – Logicno.com

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close