BiHPrivreda

Izradom specijalnog maziva BiH na mapi zemalja sa nano tehnologijom

Prvi sastanak partnera međunarodnog BLOW-UP projekta vrijednog 120.000 eura održan je na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) Univerziteta u Banjaluci o zajedničkoj organizaciji PMF, Tehnosinta i Lir Evolucije.

To je prvi projekat ove vrste u BiH u cijelosti finansiran od Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju, izvijestio je Blic.

Praktičan cilj projekta je izrada pilot proizvoda odnosno specijalnog maziva sa nano-željezom kao aditivom, koje će izraditi domaća kompanija Tehnosint d.o.o. što će PMF i BiH staviti na mapu zemalja koje uspješno istražuju i proizvode korištenjem nano tehnologija.

Cilj BLOW-UP projekta je da prenese model znanja i inovacija u zemlje Istočne i Jugoistočne Evrope, podrži razvoj novih aplikacija za bolje upravljanje sirovinama i otpadom.

Kroz projekat će se ojačati saradnja između kompanija i naučnih institucija, osnažiti javno-privatno partnerstvo, te omogućiti praktična primjena rezultata naučnog istraživanja u razvoju novih procesa iz otpadnih materijala.

Na konferenciji su se predstavili partneri iz 4 evropske zemlje, a između ostalih Institut za molekularnu nauku i tehnologiju nacionalnog istraživačkog savjeta (Italija), Institut za hemiju ugljenika pri španskom nacionalnom istraživačkom savjetu, Odsek za industrijsku hemiju “Toso Montanari“ pri Univerzitetu u Bolonji, Instituta za organsku hemiju sa centrom za fitohemiju pri Bugarskoj akademiji nauka i drugi partneri.

Ovaj projekat je počeo 1. aprila i trajaće dvije godine.

 

Indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close