Izmjene Zakona o saobraćaju

Najavljeni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH već je u stručnim krugovima «dočekan na nož» jer umjesto poboljšanja, sadrži niz nedoumica, pa i znatno lošijih rješenja od dosadašnjih.  Adis Imamović, sudski vještak i dugogodišnji ekspert iz oblasti saobraćaja navodi da postoji niz ključnih problema u zakonu koji nisu ni dotaknuti, a da je kao i stvaranju zakona, najmanje uvažen glas struke. .

 

– Tako naprimjer član 102. kaže da «vozač bicikla kao i lica koja se prevoze tim vozilima moraju pravilno koristiti zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje na javnom putu van naseljenog mjesta», dok im je vožnja u gradu bez kacige dozvoljena. Zakonodavac bi trebao znati da se vožnja bicikla u najvećem dijelu obavlja u naseljenim mjestima, te da je njima zabranjen saobraćaja na auto putu, putu rezervisanom za saobraćaj motornih vozila kao i brzom putu, postavlja se pitanje gdje je to onda obaveza vozača da koristi zaštitnu kacigu, navodi kao primjer Imamović.

 

Problemi su i oko pojašnjavanja ponašanja ispred i u samom kružnom toku, ali i niz drugih «nejasno definisanih odredbi». Imamović tvrdi da je u prethodnim promjenama, iako je ukazivano na probleme unaprijed, uglavnom zanemarena riječ stručnjaka.

 

.On navodi i nelogičnost da, pored ministarstva unutrašnjih poslova i prometa i komunikacija, o polaganju kandidata i dalje brinu ministarstva obrazovanja, koje nema nikakvu nadležnost u oblasti saobraćaja.

 

– Analizom stradalih vozača prema starosnoj strukturi za područje Zeničko dobojskog kantona u vremenskom periodu 2008-2012 god. tj za period od kada je ova oblast prešla u nadležnost Ministarstva obrazovanja,nauke, kulture i sport, vidljivo je da vozači starosne dobi od 18-24 godine u ukupnom broju stradalih vozača učestvuju sa procentom od 43,25 posto što je zabrinjavajući procenat i rast, navodi Imamović.

 

U susjednoj Hrvatskoj je  još 2004. ovaj posao vraćen MUP-u, jer se pokazalo da Ministarstvo obrazovanja nema snage. U Srbiji ova oblast nije ni izlazila iz okvira MUP-a, pa je BiH već devetu godinu jedina država u Evropi koja je na ovaj način regulisala ovu oblast.

 

Ovo su šeste izmjene Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini od 2006 godine, a stručnjaci navode da je vrijeme da se Zakon uradi iznova, u cijelosti, jer korisnici Zakona nisu u stanju pratiti veoma česte izmjene i dopune Zakona.

 

Manje poginulih na cestama 

 

Statistički podaci iz 2008. godine ukazivali su na činjenicu da je stalno prisutna tendencija rasta broja saobraćajnih nezgoda, poginulih i teško povrijeđenih u saobraćaju, ali mjerama iz Akcionog plana za provođenje mjera iz dokumenta “Polazne osnove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja 2008-2013”, ne samo da je zaustavljena ta tendencija, već je iznad očekivanja smanjen broj poginulih i teško povrijeđenih, rečeno je na konferenciji za novinare organiziranoj povodom okončanja primjene Akcionog plana. Članovi Ekspertnog tima za njegovu analizu i koordinaciju provođenja aktivnosti prezentirali su završni izvještaj prema kojem je u proteklih pet godina broj poginulih smanjen za 35,5 posto, a broj teško povrijeđenih za 43,

Kamioni i dalje vikendom 
– BiH je jedina država u užem i širem okruženju koja nije donijela odluku o zabrani kretanja kamiona vikendom. Državni ministar je najavio tu odluku, ona je bila u pripremi, ali 1. juli je već prošao i očigledno ni ove godine od nje nema ništa. Pravilnik o privremenoj zabrani kretanja za teretna vozila vikendom i njegova neprimjena još jedan je primjer kakvo stanje vlada u oblasti saobraćaja – smatra Imamović.zenicablog

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close