-TopSLIDEBiHPolitika

Između fašizma i antifašizma nema jednakosti

Reditelj Dino Mustafić uputio je pismo ministrici civilnih poslova BiH Ankici Gudeljević povodom Okruglog stola “Lustracija između fašizma i antifašizma”.

Podsjećamo, navedeni događaj, koji se održava danas, organizuje kabinet ministrice Gudeljević.

U najavi organizacije ovoga skupa istaknuto je da će on biti “održan u duhu harmoniziranja dijaloga i etnonacionalnih odnosa u BiH”, koji su prema stanovištu ministrice Gudeljević “dodatno i vidno narušeni nakon održavanja mise za žrtve s Bleibuškog puta i protesta u Sarajevu”.

Mustafić je u pismu naveo da nije u mogućnosti prihvatiti poziv za današnji Okrugli stol “Lustracija između fašizma i antifašizma”.

“Nije moguć društveni dijalog na ovako postavljenu temu jer se radi o ozbiljnoj pojmovnoj zbrci koju razumije samo autor naslova Okruglog stola. Ne vidim razlog da se Vaše ministarstvo bavi kulturom sjećanja, a posebno lustracijom koja znači zakonsko onemogućavanje ljudi koji su bili aktivni sudionici totalitarnih režima da obavljaju poslove u javnim službama. Nije jasno koga i šta mislite lustrirati u najavljenom dijalogu osim da možda želite izjednačiti desnu i mračnu fašističku ideologiju sa antifašizmom kao vrijednosnim pojmom oružanog otpora iz II svjetskog rata i današnje civilizacijske odrednice političke borbe protiv izraženih neofašističkih tendencija u našem društvu”, navodi jedan od vodećih bh. redatelja.

Mustafić je dodao kako nastupi ministrice Gudeljević nakon komemorativnog skupa antifašista “ne ulijevaju povjerenje da “niste ideološki ostrašćeni i stranački instruisani za ovaj dijalog”.

“Posljedice nastupa poput Vašeg i Vaših stranačkih kolega/ica sa upitima prema ‘nadležnim da poduzmu istražne radnje prema organizatorima komemorativnog skupa za žrtve ustaškog terora u Sarajevu’ dale su rezultat policijskih saslušanja mojih drugova iz SABNOR-a BiH. Ovaj potez MUP-a KS jasan je signal koliko je danas primjerenije razgovarati o institucionalnom jačanju anti – antifašista u namjeri gušenja osnovnih ljudskih prava i demokratskog društva. Bojim se da stranka iz koje dolazite – HDZ jeste jedan od predvodnika progona onih koji misle da BiH treba baštiniti vrijednosti pobjedničke antifašističke koalicije II svjetskog rata. Između fašizma i antifašizma nije moguć znak jednakosti. Vaš najavljeni skup jeste nastavak revizionističke politike koja se obračunava sa antifašističkom prošlošću tako što se kreiraju nemogući “argumenti” kojim se jača postojeći etnonacionalizam čije posljedice vide i osjete svi građani BiH”, zaključio je Dino Mustafić.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close