Izgradnja gasovoda Zenica-Travnik u završnoj fazi

Izgranja plinovoda Zenica – Travnik, uz neznatna kašnjenja, u završnoj je faza. Izgradnjom ovog infrastrukturnog objekta od interesa za FBiH, preduzeće BH Gas nastavlja s realizacijom razvojnih projekata plinske mreže u BiH, što će u konačnici doprinijeti priključenju BiH u regionalne i evropske plinske koridore, izvještava FTV.

Na gradilištu  budućeg plinovoda Zenica – Travnik dužine 36 kilometara sa odvojcima za Busovaču i Travnik, u dužini od oko tri i četiri kilometra intenzivno se radi. Više od 30 kilometara plinovoda je već pod zemljom.
“Teren je bio izuzetno težak zbog strmina, imali smo ih 26 i morali smo primjenjivati specijalne tehnologije kako bismo ih savladali”, rekao je Dubravko Kamenečki, glavni inženjer projekta.
U međuvremenu, gradi se i pet nadzemnih objekata, a posebno je izazovan poduhvat podvlačenja plinovoda ispod korita rijeke Bosne.
“Veoma smo zadovoljni kvalitetom radova, jedini nam je problem lokalna zajednica gdje jako sporo idu rješenja imovinsko-pravnih odnosa. Imali smo preko 1.000 parcela za eksproprijaciju i to se moralo uraditi u jednoj godini“, izjavio je Adnan Kreso, v.d. direktora JP BH Gas.
Ovo je projekt od interesa za Federaciju vrijednosti oko 40 miliona maraka, od čega su 32 miliona kreditna sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj, a ostatak sredstva Javnog preduzeća BH Gas.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close