BiHPolitika

Izetbegović: Znao sam da Softić nije agent BiH, ne treba da vrati novac!

Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, znao je za dopis registrara Međunarodnog suda pravde (ICJ), prema kome Sakib Softić više nije agent BiH pred tim sudom. Potvrdio je to Izetbegović za “Dnevni avaz”.

 Na pitanje na osnovu čega je isplaćeno 150.000 KM nesuđenom “agentu” i treba li Softić taj novac vratiti, njegov kratak odgovor bio je “Ne!”.

Iako je on, prema pravnicima, potpisao štetan ugovor s “agentom” te u njemu samo sebe zaštitio, Izetbegović je za sve detalje u vezi s tim upućivao na Fondaciju „Pravda za Bosnu i Hercegovinu”, piše Avaz.ba.

– Domaći i međunarodni pravni eksperti koji su s gospodinom Softićem radili na pripremi aplikacije za reviziju bili su upoznati s pismom koje je registar Međunarodnog suda pravde uputio gospodinu Softiću 25. maja 2016. Nakon pažljive pravne analize registrarovog pisma, zaključili su da pozicija koju je registrar u tom pismu zauzeo nije u skladu sa Statutom i pravilima Međunarodnog suda pravde niti je dosljedna ranijoj praksi Suda u ovom predmetu, te da registrar nije uzeo u obzir kontinuiranu valjanost legitimacije Softića prema relevantnim pravnim propisima BiH. Imajući u vidu navedeno te da se radi o poziciji službenika Suda, koja kao takva ne predstavlja odluku Suda, zaključeno je da o ovom pitanju konačnu odluku može donijeti samo Sud tek nakon podnošenja aplikacije za reviziju i razmatranje svih informacija, dosljedno primjenjujući odredbe svog statuta i pravila i svoju raniju praksu i vodeći se činjenicom da, prema pravnim propisima BiH, gospodin Softić ima valjanu punomoć da kao agent zastupa BiH pred Sudom na osnovu odluke Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. – odgovorio je Izetbegović.

On je istakao da je sve to uradio “samo radi žrtava i pravde i istine, koje su neophodne svim građanima BiH”, odgovorio je.

Najavio je i da nikada neće “odustati od borbe za pravdu i istinu o genocidu koji je počinjen u BiH”.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Zarije Seizović rekao je za “Avaz” da ne postoji nikakva pravna mogućnost nakon pravosnažno okončanog postupka pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu da se proces revizije nastavi.

– Istina, pravda, pomirenje i eventualni oprost mogu biti predmetom utvrđivanja u radu komisija za istinu i pomirenje koje će utvrditi tzv.istorijsku istinu, a ne tzv. forenzičku, odnosno sudsku istinu. Zarad ovakvih komisija nužan je konsenzus naroda, kako na Balkanu (Srbija, Hrvatska i BiH) tako i unutar BiH – rekao je on.

(Dnevni avaz)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close