PolitikaRegion

Izetbegović: U maju moguća trilaterala, Turska i Hrvatska prijatelji BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, komentarišući jučerašnje izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana u Zagrebu, poručio je da su to prijateljske zemlje i od njih može doći samo dobro za BiH.

Hercegovački resursi

“Naravno da je dobro kad prijatelji pričaju o BiH. I Hrvatska i Turska su prijateljske zemlje. Sada smo bili i nešto konkretniji u vezi sa trilateralom i Čović se pridružio”, rekao je Izetbegović.

Trilateralni sastanak Turska – BiH – Hrvatska bit će održan, kako je rekao Izetbegović, najvjerovatnije krajem maja ove godine u Istanbulu.

“Predložio sam da stvar konkretizujemo, da recimo na marginama te trilaterale vidimo šta možemo uraditi konkretno za Hercegovinu. Recimo, ona ima ogromne resurse koji nisu valjano upotrijebljeni i tu bi nam Hrvatska i Turska mogle pomoći, da pokrenemo ekonomski život u Hercegovini”, kazao je Izetbegović.

Bilo bi tu, istakao je, razgovora i o pitanju Sejdić-Finci, rješavanju pitanja Mostara, općenito o odnosima triju zemalja Hrvatske, Turske i BiH.

Sastanak s Erdoanom

Govoreći o razgovorima koje su juče vodili hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović i Erdogan, poručivši da su “to prijatelji BiH, prijateljske zemlje BiH i od njih može doći samo dobro za BiH”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH Dragan Čović danas su se u Zagrebu sastali s predsjednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoanom.

Izetbegović i Čović u Zagrebu su se kratko sastali s Erdoanom po završetku svečane akademije u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) upriličene povodom obilježavanja 100. godišnjice institucionalnog islama u Republici Hrvatskoj.

AA

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close