BiHPolitika

Izetbegović razgovarao sa Nikšićem o reviziji tužbe BiH protiv Srbije

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović sastao se ove sedmice sa predsjednikom Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nerminom Nikšić kako bi razgovarali o reviziji tužbe protiv Srbije za agresiju i genocid.

Sastanak je održan u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovina, a inicirao ga je član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović,

Lideri dvije najveće političke stranke u BiH razmijenili su mišljenja i o Izbornom zakonu BiH s tim što je glavna tema sastanka bila revizija tužbe protiv Srbije, a kako saznajemo nije bilo nikakvog govora o koaliranju ove dvije stranke.

Podsjećamo, 27. februara ističe rok za pokretanje revizije tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, a agent naše zemlje u ovom sporu je Sakib Softić koji će prema svim dostupnim informacijama najvjerovatnije zatražiti reviziju.

BiH je tužila Srbiju 1993. godine i to kao prva država u historiji koja je tužila drugu državu zbog kršenja Konvencije o genocidu. Sud je nakon vođenja 14-godišnjeg spora odbacio odgovornost Srbije za genocid, ali je potvrdio da se u Srebrenici desio genocid.

Tako je Srbija kao prva država u svijetu proglašena krivom zato što nije spriječila genocid. Na presudu izrečenu 2007. godine nije bilo prava na žalbu, a našoj zemlji dat je rok od deset godina za podnošenje zahtjeva za reviziju.

Klix.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close