Izetbegović prokockao Erdoanovo povjerenje!

Iz Ankare je prije nekoliko dana stigla depeša da dio novca za beskamatne kredite povratnicima u BiH, koji je trebao biti plasiran putem BBI banke, hitno bude vraćen u trezore „Turkish Ziraat banke“, saznaje „Dnevni avaz“.

Prema nezvaničnom dogovoru, dio od 100 miliona maraka, koliko je po nalogu turskog premijera Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) izdvojeno za podršku narodima BiH, trebao je biti plasiran putem banke na čijem je čelu Amer Bukvić.

Ovaj malezijski student godinama je najbliži saradnik i finansijski operativac aktuelnog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Jasan signal

No, posljednja informacija o povlačenju turskog novca iz Bukvićeve i Izetbegovićeve banke, kako nam je prenijelo više izvora, samo je kulminacija nagomilanog nezadovoljstva zvanične Ankare saradnjom s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH. Raskid saradnje sa BBI bankom signal je da su Turci, očito, izgubili povjerenje.

 

Erdoan: Želi pomoći narodu i institucijama BiH

 

To se, kako nam je rečeno, posebno odnosi na premijera Erdoana, koji se najbližim saradnicima nedavno povjerio da u Izetbegoviću više ne vidi partnera u BiH!

Iako se Izetbegović već odavno kiti turskim perjem, iz Turske su oduvijek suzdržano tvrdili da oni, kao država, sarađuju sa bh. institucijama i Izetbegovićem kao, formalno, „prvim u Bošnjaka“.

Ali, kako nam prenose izvori bliski turskim institucijama u BiH, Izetbegović je sve vrijeme koristio položaj i nametao se kao jedina veza između Ankare i Bošnjaka, istovremeno uključujući svoje finansijske i poslovne strukture, poput Bukvićeve banke, u sve novčane transakcije.

Ž4 = Pukla tikva

A upravo je na finansijama i pukla tikva između Erdoana i Izetbegovića. Turski premijer, naime, dobio je informacije od lokalnih turskih funkcionera da novac za određene projekte, u kojima se Izetbegović titulirao kao svojevrsni koordinator, nije stigao gdje je namijenjen.

Tome u prilog idu i informacije da Izetbegović, koji je proteklih mjeseci u više navrata bio u Ankari, odavno nije imao susret ni s premijerom niti predsjednikom turske Abdulahom Gulom (Abdullah). Dobro upućeni zapažaju da se Izetbegović ovog ramazana nije pohvalio ni iftarom u društvu Erdoana, kao ranijih godina.

OKI gradio Ambasadu

Dodatni pritisak na pokidane veze Ankare s Izetbegovićem napravila je i informacija da je novu zgradu Ambasade Turske u Sarajevu, koju je Bakir prije nekoliko dana obišao, gradila kompanija OKI u vlasništvu braće Okerić, bliskih Izetbegovićevih saradnika. I iz tog slučaja su Turci, očito, izvukli pouku.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close