BiHPolitika

Izetbegović potpisao da država direktno traži mišljenje kantona o međunarodnim sporazumima

“U cilju punog poštivanja ustavnih standarda i relevantnih odluka Ustavnog suda BiH, kao i pojednostavljenja i skraćivanja postupka pribavljanja mišljenja od strane nadležnih kantonalnih ministarstva, obavezuje se Ministarstvo civilnih poslova da u postupku pribavljanja mišljenja o prijedlozima međunarodnih sporazuma u oblasti koja su u isključivoj nadležnosti kantona, izravno kontaktira nadležna kantonalna ministarstva bez posredovanja institucija na nivou FBiH, te da im u interesu primjenjivosti njihovih sugestija blagovremeno dostavlja dokumente s naznačenim, razumnim rokovima unutar kojih se trebaju izjasniti, u skladu s odredbama Zakona o upravnom postupku. Ministarstvo civilnih poslova BiH će o učićenjenom informisati releventne institucije na nivou FBiH”, piše u Zaključku.

Zastupnik SDP-a BiH Saša Magazinović kazao je na današnjoj sjednici Zastupničkom doma Parlamentarne skupštine BiH da Zakon o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora BiH nigdje ne spominje kantone te da se od kantona prave države.

Istakao je da se zaključkom ne može mijenjati zakon i na taj način se implementirati odluke Ustavnog suda BiH. On tražio da mu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić odgovori da li mu je važniji zakon ili Bakir Izetbegović.

S obzirom da današnjoj sjednici ne prisustvuje Denis Zvizdić, Magazinović nije dobio odgovor na svoje poslaničko pitanje.

Zaključak koji je potpisao Izetbegović donesen je 27. juna 2016. godine, a Magazinović poručuju kako je neprihvatljivo da državni parlamentarci tek nakon godinu dana saznaju šta usvaja Predsjedništvo BiH.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close