Izetbegović: Od Čovića očekujem fleksibilnost

U Sarajevu je završen susret zamjenika predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića i predsjednika Demokratske fronte (DF) Željka Komšića, a pred sutrašnji sastanak Izetbegovića sa Draganom Čovićem liderom HDZ BiH.

Izetbegović i Komšić sastali su se u zgradi Predsjedništva BiH kako bi razgovarali o daljim koracima u formiranju vlasti, prvenstveno na nivou BiH. Jedna od tema razgovora je i potpisani sporazum između SDA, DF-a i Saveza za promjene koji je u Republici Srpskoj izazvao oštre reakcije SNSD-a.

Nakon višesatnog razgovora sa Komšićem, Izetbegović je u izjavi za medije kazao da će na sutrašnjem sastanku, koji je dogovoren sa čelnikom HDZ BiH Draganom Čovićem, fleksibilnije razgovarati o temama i stvarima koje se tiču vlasti u BiH i da će pokušati približiti stavove koliko to bude moguće.

– Međutim, radi se o dvije koncepcije na koji način to odraditi. Mi želimo zajednički život Bošnjaka, Hrvata, konstitutivnih naroda, građana BiH i ne mislimo da je put stvaranje dviju škola, dviju televizija, dva naroda, dva entiteta, dviju izbornih jedinica pod jednim krovom. Mislimo da to nije put. Ali, svjesni smo potrebe da se to pitanje riješi i sigurno ćemo u vremenu koje je pred nama raditi na tome, da se svako u ovoj zemlji osjeća komotno, i hrvatski narod naravno, kao malobrojniji – rekao je Izetbegović novinarima.

Prema njegovim riječima, to se neće moći riješiti u jednom danu.

– Ne mislimo da sutradan to treba išta zakivati i da neko ima pravo tražiti ili će biti po mom ili neće biti nikako. Očekujemo elastičnost od strane Čovića i HDZ-a da se potpiše neki okvirni sporazum, neki papir koji će sadržavati okvirne zaključke, trendove, nekakve želje spremnosti, a ne da se sutradan iznađu rješenja koja će podrazumijevati pristup – ili je po mom ili neće biti nikako, dodao je Izetbegović.

– Onda se bojim da za sad neće biti nikako – naglasio je Izetbegović.

Očekuje da će se na sutrašnjem sastanku naći neki “specifični hrvatski zahtjevi”.

– Dio toga će, po meni, sutra realno biti i moguće odraditi. Ali, neke stvari na liniji ovoga – dvije škole pod jednim krovom, dva naroda pod jednim krovom, dvije izborne jedinice, dvije televizije pod jednim krovom – to neće moći – dodao je Izetbegović.

Komšić je izašao na drugi izlaz, pa se vjeruje da se neće obratiti medijima.

Podsjećamo, Izetbegović bi sutra o eventualnoj koaliciji na nivou BiH trebalo da razgovara sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem.

“Ako se Čović odluči za SNSD, to vodi jednoj vrsti talačke situacije kada je riječ o BiH, u smislu nove ruske politike prema EU. Ako je to izbor, u redu, ja neću u njemu učestvovati”, rekao je Komšić novinarima uoči sastanka sa Izetbegovićem i dodao da njega interesuje BiH u EU.

Komšić je naveo da ima prijateljski stav prema Čoviću i da sa njim nema nikakvih problema.

“Nemojte da ostvarujemo samo svoje lične političke ciljeve, već da mislimo o budućnosti ove zemlje. Ako ćemo ozbiljno raditi, ja sam tu, ali ako me vraćate u priču o ruskoj provinciji i tome da je BiH talac nekih međunarodnih odnosa, hvala vam, ali radite to bez mene”, dodao je Komšić.

On je rekao da je svjestan situacije u kojoj se nalazi BiH, te da neće odustati od onoga u šta vjeruje.

 

Autor: A. Nu. – Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close