BiHPolitika

Izetbegović: Neće se razmatrati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

Predsjedništvo BiH danas vjerovatno neće razmatrati izvještaj o Prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju potvrdio je ovo Bakir Izetbegović, Predsjedavajući predsjedništva BiH novinarima u Sarajevu.

Izetbegović je pojasnio da zbog negativnog stava Vlade RS o ovom pitanju koji prihvata i član predsjedništva BiH Mladen Ivanić, on i Dragan Čović neće preglasati Ivanića.

Na ovaj način do daljnjeg je blokiran put BiH ka EU jer u julu zasjedaju tijela EU na kojima je jedna od tačaka dnevnog reda bila i BiH.

–  Neće biti pomaka .Mi nećemo preglasati gospodina Ivanića, ne vidim da je to put, ali ja se nadam da jedna blokada, jedna kriza koju ćemo očigledno imati u BiH neće potrajati duže od lokalnih izbora. Onda ćemo se vratiti onome što je racionalno i što je dobro za sve građane u ovoj zemlji. A, ovo što se desilo jučer u Banjoj Luci, nije samo problem zastoja BiH na evropskom putu, nego imat ćemo čisto komercijalne probleme i štete za poljoprivredu i privredu u BiH u oba entiteta – naglasio je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje da li bi SPP prošao preglasavanjem Izetbegović je odgovorio potvrdno.

–  Mogli bismo ga preglasati , a onda bi gospodin Ivanić imao priliku da čitavu ovu stvar dovede u pitanje preko Skupštine RS-a. To nama ne treba i to nije put – kazao je Izetbegović.

On je pojasnio da nije tačno da će bh. poljoprivreda adaptiranim Sporazumom za stabilizaciju i pridruživanje pretrpjeti štetu koja se mjeri stotinama miliona maraka.

–  Jer do takvog obima uvoza neće doći u BiH. Mi smo imali faznu prilagodbu, imali smo odobrene kvote, mi ćemo biti izloženi tome da sada naše robe neće moći izaći iz BiH. Nećemo dobiti IPA fondove i mislim da je ovo bila iracionalna i štetna odluka Vlade RS-a,  ali kakva je takva je, radit ćemo dalje na tome, ubjeđivat ćemo se dalje, gledat ćemo da do naroda dođu prave informacije u vezi SPP-om i alternative nema. Kad – tad BiH ako želi biti dio uređenog društva, dio dobro organizirane asocijacije 27 zemalja, mora prihvatiti konkurencijski pritisak  i ovo je bio način da prihvatimo postupno kroz faze  i da ojačamo našu poljoprivredu i da pristupimo tržištu od 600 miliona stanovnika. Nema drugoga puta – istakao je Izetbegović.

Odgovarajući na upit s kakvim će onda rezultatima članovi Predsjedništva BiH otići u posjetu njemačkoj kancelarki Angeli Merel, zakazanoj za 30. juni u Berlinu, Izetbegović je kazao da ipak ima pomaka kada je u pitanju doument Pregled odbrane.

– Pokrenut ćemo se na NATO  putu. Tako da će biti loših vijesti, dobrih vijesti, onako kako to ide iz BiH.  Reformska agenda je na državnom nivou preko 50 posto implementirana, na entitetskim nivou preko jedne trećine, vrlo bolan Zakon o radu je donesen, rezultat toga 27 posto je turista u BiH više nego u prošloj godini, u porastu je BDP preko četiri posto, preko 1.000 novozaposlenih radnika u realnom sektoru svakog mjeseca – naveo je Izetbegović.

Upitan da li se u narednim danima može nešto promijeniti kada je u pitanju usvajanje izvještaja o SPP-u Izetbegović je kazao da to zavisi isključivo od Vlade RS-a.

– Kočnicu su povukli jučer u Banjoj Luci, slična stvar je i s mehanizmom koordinacije, slična stvar je bila i s Pregledom odbrane , ali smo neke stavove približili. Mislim da bi općenito Vlada u RS-u konačno mogla promijeniti odnos prema ovoj zemlji, a time  i prema svojim građanima. Jer, teško se živi svuda, a najsiromašniji penzioner u BiH i u Evropi je onaj u RS-u – zaljučio je Izetbegović.
( Avaz)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close