-TopSLIDEBiHPolitika

Izetbegović: Izbora će biti, Konaković me iznenadio odbijajući reduciranje ovlasti Doma naroda

Bakir Izetbegović nakon propalih pregovora u Dnevniku FTV-a kazao je da nije tačno da je pet stranaka bilo ZA.

„Ogrešević je bio protiv, i jasno je kazao da je to asimetrično rješenje ako se to neće s elektorima primijeniti i u RS-u. Konaković vjerovatno jeste bio ZA i mene je iznenadio kada je u jednom trenutku presjekao nešto u vezi vitalnog nacionalnog interesa. Radončić je kazao da je ZA sve što mi usuglasimo. Dakle, propali su pregovori, a pomak je napravljen kada je u pitanju implementiranje nekoliko presuda. Model je ustanovljen za izbor članova Predsjedništva, kao i za popunjavanje Doma naroda PSVBiH, riješen je integritet izbornog procesa što je možda i najvažnije i nešto na čemu sam od početka insistirao funkcionalnost Federacije. Deblokada popune Ustavnog suda, imenovanje predsjednika FBiH, ovo čime se mučimo godinama, dakle ne možemo napola, sve će to ostati“, kazao je Izetbegović.

Precizirajući gdje je ‘kvaka’ kazao je da je u Neumu prihvatio model po kojem bi manji kantoni bili pomognuti tzv. fiksnim mandatima.

„Po tome ja ne bih bio izabran u Predsjedništvo, a Čović bi, ali su krenula karikiranja. Ne bi dobili 10 nego 20 da dodaju fiksno, pa bi glas u Posavskom kantonu vrijedio kao šest u Tuzlanskom, glas u BPK vrijedio bi 10 puta nego u KS. Ja mislim da to ni venecijanska komisija ne bi prihvatila. To bi pomelo volju Hrvata u Sarajevu, Tuzli, Zenici. Dakle, oni su nebitni“, kazao je Izetbegović.

Predsjednik SDA kazao je da po tom modelu kojeg je zagovarao HDZ Hrvati iz Sarajeva, Tuzle ne bi imali svog predstavnika.

„To mi nismo mogli prihvatiti“, kazao je Izetbegović.

‘Ne mogu dominirati nama. Blokade moraju stati. Hrvati moraju da shvate da neće moći sa šestinom glasova diktirati život u Federaciji. Ne možete dominirati u Federaciji”, rekao je čelnik SDA Bakir Izetbegović u Dnevniku Federalne TV.

Govorio je o kako se moraju popraviti odnosi Hrvata i Bošnjaka u BiH.

 ”Pomalo sam ljut na gospodina Čovića što je provocirao bošnjački korpus. Zašto je igrao igre s Dodikom igre koje nerviraju ljude, radio stvari koje čine nervoznim čitav jedan korpus”, rekao je Izetbegović. 

Naveo je i kako smatra da neće doći do bojkota izbora.

 ”Kažu da se zub ne vadi pod upalom. Treba smiriti ovu upalu koju imamo’. Prvo se antibiotic uzmu’, rekao je Izetbegović.

Dotakao se Izetbegović i činjenice da Konaković se usprotivio reduciranju ovlasti Doma naroda.

“Konakoviću su ovo ja mislim prvi ovakvi pregovori i ušao je u njih s puno energije i želje da nešto napravi. Onda je u jednom trenutku rekao – e, to što vi predlažete s vitalnim nacionalnim interesom mi ćemo biti protiv toga. Mene je iznenadio s time, mislim i ostale, a pozitivno i Čovića. Mislim da će aterirati od toga jer nije dobro shvatio neke stvari. Nije shvatio problem u funkcioniranju Vijeća naroda”, kazao je Izetbegović.

Upitan da prokomentira ocjenu lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da nema uvjeta za izbore u oktobru ove godine, Izetbegović je poručio da će izbora “morati biti”.

“Gospodin Čović će, eventualno, bojkotovati izbore. Mislim da je šansa jaka mala da ih bojkotuje. Šansa da ih spriječi, da uđe u jednu destrukciju kako bi ih onemogućio je nikakva. Siguran sam da se neće upustiti u to da spriječi izbore. Razmišljat će o bojkotu, a zatim će izaći na izbore i možda ako bude nezadovoljan rezultatom – ako bi se, recimo, Bošnjaci i neke ljevičarske stranke ujedinile pa mu uzele trećinu Hrvatskog kluba poslanika – vjerovatno bi tada odlučio da bojkotuje formiranje vlasti. Što mi ne bismo trebali uraditi – ni na koji način dalje provocirati Hrvate”, rekao je Izetbegović.

Patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close