- VIJESTI-TopSLIDEBiHPolitika

Izetbegović: Ili će biti sve riješeno ili ništa neće biti riješeno

Lider SDA je poručio da se istovremeno moraju uraditi izmjene koje se tiču Federacije BiH i Predsjedništva BiH, te da se neće izaći ususret jednostranim prijedlozima

Nakon što su specijalni američki izaslanik za izbornu reformu Matthew Palmer i direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst danas u Sarajevu održali niz sastanaka na temu izmjena Izbornog zakona BiH, red je došao da se za istim stolom nađu i sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem. 

Izetbegović je nakon sastanka kazao da najduži sastanci tek slijede. 

“Za sada nema ništa konkretno, osim što se osjeća ta kritična masa, na probosanskoj strani, da se neće izaći u susret ničemu što je jednostrano. Ili će biti sve riješeno, ili neće biti riješeno ništa”, rekao je predsjednik SDA. 

Dodao je da se moraju uraditi izmjene Izbornog zakona i za Federaciju BiH i za Predsjedništvo BiH. 

“Imamo blokade imenovanja Vlade FBiH, popune Ustavnog suda, pogledajte koliko strategija razvoja stoji, preko 150 akata je u Domu naroda FBiH. Te stvari se moraju riješiti”, istakao je Izetbegović. 

Odgovorio je i na pitanje da li su mu stranci prijetili sankcijama. 

“Nisu prijetili sankcijama, ali se vrši pritisak na sve strane, a ponajmanje na HDZ. Ali, preživjet ćemo, nismo od jučer u politici”, naglasio je lider SDA. 

Konstatirao je kako nije bio na sastanku sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem, već da je bio sam. 

“Imali smo sastanak stranaka koje su, po meni, na bošnjačkom izbronom tijelu, NiP, SBB, A-SDA”, dodao je on. 

Nešto ranije Palmer i Eichhorst su se sastali s predsjednicima opozicionih stranaka u Federaciji BiH Nerminom Nikšićem, Edinom Fortom i Fahrudinom Radončićem, a u jutarnjim satima strane diplomate saslušale su šta su im imali poručiti predsjednik Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar, direktorica Transparency International BiH Ivana Korajlić i Vehid Šehić iz Koalicije Pod lupom. Sastancima su prisustvovali i američki ambasador Eric Nelson, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt. 

Buka

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close