Izetbegović i Josipović o ekonomskoj saradnji BiH i Hrvatske

MOSTAR – Na sastanku sa predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem složili smo se da fokus našeg djelovanja i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini treba biti privreda, rekao je danas predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

U izjavi za medije nakon bilateralnog sastanka, Izetbegović je kazao kako je pomoć privrednicima veoma važna, kako bi se stanje u ekonomiji u obje zemlje popravilo.

“Zahvalio sam se predsjedniku Josipoviću za intenzivan angažman Hrvatske po pitanju integracija BiH u Evropsku uniju. Mislim da smo bespotrebno godinama zaustavljeni na nerješavanju slučaja Sejdić-Finci. Po meni, to treba biti jedan od uslova koje treba BiH da ispuni, a ne preduslov”, rekao je Izetbegović.

Naš današnji razgovor bio je fokusiran na ekonomsku saradnju, rekao je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, dodavši da je potrebno sa političkog nivoa poslati snažnu poruku privrednicima da je potrebno sarađivati.

“Da damo poticaj našim vladama da riješe određena pitanja, posebice vezana za novi status Hrvatske s obzirom na članstvo u EU. Govorili smo i o općim političkim pitanjima i želji da BiH što prije postane članica EU. Tu BiH ima punu podršku s naše strane”, poručio je Josipović.

Problemi koji se dešavaju na putu evropskih integracija Bosne i Hercegovine su unutrašnji problemi, naglasio je Josipović.

“Mi se nadamo da će se oni dogovorom riješiti. Na nama koji smo prijatelji je da pomognemo i da u tijelima Evropske unije snažno lobiramo na BiH”, rekao je Josipović, izrazivši zadovoljstvo što na sajmu ima veliki broj investitora iz Hrvatske.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close