Izborna komisija: Vujanović 51,2 odsto, Lekić 48,8

PODGORICA – Državna izborna komisija (DIK) Crne Gore saopštila je danas da je, prema preliminarnim zvaničnim rezultatima, predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista i aktuelni šef države Filip Vujanović pobijedio na izborima, pošto je osvojio 51,21 odsto glasova, dok je za nezavisnog kandidata Miodrag Lekića glasalo 48,79 odsto birača, javlja Tanjug.

“Za Vujanovića je glasalo 161.940 birača ili 51,21 odsto, a za Lekića 154.290 ili 48,79 odsto glasača”, rekao je Kalezić na konferenciji za novinare, navodeći da je na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Crnoj Gori glasalo 63,9 odsto upisanih birača.

On je rekao da su preliminarni zvanični rezultati izbora utvrđeni većinom glasova članova DIK-a, jer su protiv bili predstavnici predsjedničkog kandidata Miodraga Lekića, Nove srpske demokratije i Pozitivne Crne Gore, dok su predstavnici Socijalističke narodne partije bili uzdržani.

Kalezić je kazao da će konačni rezultati biti objavljeni nakon isteka roka za žalbe, navodeći da do sada nije bilo većih prijavljenih nepravilnosti, koje bi mogle da utiču na konačan ishod predsjedničkih izbora.

I Vujanović i Lekić ranije su proglasili pobjede na nedjeljnim izborima za šefa države.

Vujanović, koji je predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista i aktuelni šef države, kazao je ranije da je njegova pobjeda na izborima za predsjednika Crne Gore čista, ali je pozvao svoje pristalice da prije slavlja sačekaju konačne rezultate koje će saopstiti DIK.

“Ovo je pobjeda koju smo objavili kada smo se uverili u pregled zapisnika sa svih biračkih mjesta. Naša pobjeda je čista. Ali, suočeni da se pobjede ne priznaje, pozivamo sve građane Crne Gore da sačekamo i vidimo da će ono što smo mi objavili utvrditi i Državna izborna komisija”, naveo je on.

Vujanović je tada kazao da je osvojio 51,3 odsto glasova, a Lekić 48,7.

Lekić je, međutim, saopštio da je on osvojio 50,5 odsto glasova, a Vujanović 49,5.

Šef Lekićevog Izbornog štaba Goran Danilović pozvao je ranije danas DIK da ne podlegne pritisku DPS-a i proglasi pobjedu Vujanovića na predsjedničkim izborima.

“Vujanović nije pobijedio. Od DIK-a tražimo da poštuje Ustav i zakone Crne Gore, odnosno da ne proglašava Vujanovića za predsjednika države”, kazao je Danilović na konferenciji za novinare.

On je istakao da je Lekić novi predsjednik Crne Gore, a to će se, kako je naveo, dokazati nakon ponovnog prebrojavanja glasova na spornim biračkim mjestima.

“Tražimo od DIK-a da nam omogući kontrolu u svakoj od 21 opštine, posebno u onima gde je bilo zloupotreba”, kazao je Danilović.

Lider DPS-a i crnogorski premijer Milo Đukanovich čestitao je ranije Vujanoviću pobjedu na izborima za šefa države, dodajući da očekuje da će taj trijumf potvrditi i DIK.

“Ovo je velika pobjeda, posebno imajući u vidu kontekst u kojem smo je izvojevali. Ovo je pobjeda u kojoj smo ispred sebe imali udruženu opoziciju, nepovoljan socijalno-ekonomski ambijent i žestoku opstrukciju iz redova našeg tradicionalnog koalicionog partnera – Socijaldemokratske partije, koji je aktivno učestvovao u kampanji protiv našeg kandidata. Pobijediti u takvim okolnostima zaista je podvig”, kazao je Đukanović.

On je odao priznaje Lekiću na ostvarenom rezultatu, koji je okarakterisao kao respektabilan i za poštovanje.
Nedjeljni predsjednički izbori bili su šesti od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori, odnosno drugi nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine.

Posmatrači Savjeta Evrope i OEBS-a su danas u Podgorici ocijenili da su predsjedniccki izbori, sa tehničke tačke gledišta, sprovedeni na profesionalan i efikasan način i da su fundamentalna prava uglavnom ispoštovana.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close