Izbori 2014. – Stranke se obavezuju na fer kampanju

Političke stranke u BiH će potpisati kodeks ponašanja kojim je zabranjeno bilo kakvo zastrašivanje ili podmićivanje birača, prljava i neargumentovana kampanja, kao i zloupotreba javnih sredstava za stranačku političku promociju.

Ovo, među ostalim, stoji u Prijedlogu kodeksa, koji su “Nezavisne” dobile na uvid, a koji bi stranke trebalo da potpišu uoči održavanja izbora. Kako nam je rečeno, pripremni sastanak, koji je bio planiran za drugu polovinu maja, odgođen je zbog elementarnih nepogoda u BiH, ali vjeruje se da ovaj put, za razliku od 2012. kada kodeks nije bio usvojen, postoji spremnost svih da bude usvojen.

Prema predloženom tekstu, stranke se obavezuju da neće koristiti javna sredstva i dobra u svrhu izborne kampanje, da biračim neće nuditi bilo kakve beneficije zbog načina na koji će glasati. Takođe, partije bi prema kodeksu trebalo da novinarima omoguće da slobodno prate predizborne aktivnosti bez pritisaka na njih zbog načina na koji izvještavaju. Istaknuto je da će javno osuditi svako nasilje, zastrašivanje i retoriku koja podstiče nasilje, a da će poštivati prava drugih političkih subjekata da slobodno učestvuju u izbornoj trci.

U tekstu, takođe, stoji da partije ne bi trebalo da ometaju javne skupove, lijepe materijal ili pišu propagandne poruke na mjestima koja nisu za to određena, kao ni da uništavaju propagandni materijal suparničkih stranaka. Osim što se od njih očekuje da poštuju konačne i zvanične rezultate izbora koje saopšti Centralna izborna komisija BiH, partije bi trebalo da preduzmu sve aktivnosti koje bi spriječile izborne prevare tokom i nakon održavanja izbora.

Osim ovih deset izbornih obaveza, stranke bi trebalo da se obavežu na pet osnovnih vrijednosti. Prema ovim vrijednostima, za stranke je neprihvatljivo pozivanje na nasilje i govor mržnje, kao i svaki drugi oblik širenja nacionalne, vjerske ili rasne mržnje te podsticanje neravnopravnosti polova.

Takođe, neprihvatljivo je širenje bilo kakve zlonamjerne ili neutemeljene optužbe protiv bilo kojeg kandidata, kao i iznošenje neistina i insinuacija o kandidatima, isticanje  fizičkih, psihičkih i drugih osobina sa ciljem njihovog omalovažavanja. Zabranjena tema trebalo bi da bude privatni život kandidata i iznošenje neistina i insinuacija o životu članova njihovih porodica, kao i korištenje ličnih podataka pribavljenih na nezakonit način kao i zloupotreba zakonski prikupljenih podataka u svrhe koje za to nisu namijenjene.

(Nezavisne novine)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close