Izbor najboljeg sportiste BiH za 2015. u organizaciji NN-a i BHRT-a: Tuka i Samardžić neprikosnoveni

Amel Tuka i Aleksandra Samardžić proglašeni su za najbolje sportiste za 2015. godinu na 15. izboru najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine u organizaciji Nezavisnih novina i BHRT-a, koji je održan večeras u hotelu Terme na Ilidži.

Zahvlanost na podršci

Izborivši bronzanu medalju na SP-u u Pekingu u trci na 800 metara, Tuka je ušao u anale bh. kraljice sportova kao osvajač prve svjetske medalje za BiH. Na mitingu Dijamantske lige u Monaku zablistao je sa rezultatom 1:42.51 minuta, što je osim bh. rekorda ujedno najbrže vrijeme u toj disciplini 2015. u svijetu.

– Hvala svima koji su mi bili podrška. Iskoristio bih ovu priliku da zahvalim sugrađanima u Zenici i mom Atletskom savezu Zenica, ASBiH, prijateljima, treneru Gianniju Ghidiniju, koji je od mene stvorio vrhunskog sportistu i naravno porodici koja mi je bila najveća podrška, kazao je Tuka.

U konkurenciji bili su još košarkaš Džanan Musa i džudista Harun Sadiković.

Aleksandra Samardžić, članica sarajevskog JK Nippon, imala je izuzetno uspješnu sezonu.

Bila je bronzana na EP-u U21 u austrijskom Obertvartu. Do srebra je stigla na EP-u za mlađe seniorke u Bratislavi, a došla je do zlatne medalje na Balkanijadi u Sofiji, kao i na evropskim kupovima u Sarajevu i ruskom Orenburgu.

– Kao mlada sportistkinja, željela bih da moja država i dalje podržava vrhunsko sportsko stvaralaštvo, da sredstva kojima se raspolaže budu raspodijeljena prema kriterijima za one koji to zaslužuju, kazala je, između ostalog, Samardžić.

Biciklistkinja Lejla Tanović i košarkašica Marica Gajić bile su u najužoj konkurenciji za dobijanje ove nagrade.

Epitet najbolje ekipe ponijela je kadetska košarkaška reprezentacija BiH, aktuleni šampion Evrope. Osim evropskog zlata, zlatni bh. košarkaši trijumfovali su i na Evropskom ljetnom festivalu mladih (EYOF). Zbog jednog od najvećih uspjeha kolektivnog bh. sporta, selektor kadeta Josip Pandža izabran je za najboljeg trenera u 2015.

Stručni žiri sa Refikom Šabanadžovićem na čelu, dodijelio je nagradu za fer-plej bokseru Damiru Belji. Profesionalni prvak Evrope u WBO verziji uoči meča sa Mohamedom Rasulijem za odbranu šampionske titule u Širokom Brijegu učinio je gest kojim je pobrao simpatije. Tokom intoniranja himne BiH, iz publike su se čuli zvižduci, ali Beljo ih je zaustavio.

Član zlatne košarkaške generacije kadeta Njegoš Sikiraš i plivačica, vlasnica više od 40 titula i više od 530 medalja Emina Pašukan, dobitnici su nagrade u kategoriji za najperspektivnijeg bh. sportistu i sportistkinju u 2015. Tihomir Kuvalja, dobro poznato ime u bh. biciklizmu i sportu, dobio je nagradu za razvoj sporta.

Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena legendi Travnika i bh. fudbala Elvedinu Varupi. Isto priznanje otišlo je u ruke Asimu Šakiću, čovjeku koji je cijeli život posvetio stonom tenisu i radu sa mladima.

Priznanje zlatnim odbojkašima

Nagradu za najbolju ekipu u sportu za osobe sa invaliditetom ponijela je  reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, koja je i u 2015. potvrdila da je  neprikosnovena u Evropi. Biljani Nedić, članici Košarkaškog kluba invalida Vrbas pripala je nagrada za najbolju takmičarku u sportu za lica sa invaliditetom.

Izbor najboljeg sportiste BiH održan je pod pokroviteljstvom Dragana Čovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i uz partnerstvo sa OKBiH.

Nagrada čitalaca za Sadikovića

U izboru najboljeg sportiste za Nagradu čitalaca Nezavisnih novina i posjetilaca portala ovog lista prvo mjesto pripalo je džudisti Harunu Sadikoviću.

Mladi Bišćanin nadmašio je sve rivale u Izboru najboljeg sportiste u konkurenciji za Nagradu čitalaca, sakupivši najviše SMS glasova. Sadiković je zabilježio pobjedu sa više od 70 posto od ukupno prikupljenih glasova.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close