IZBiH uputila protestnu notu Vatikanu zbog dočeka Kordića

Islamska zajednica u BiH uputila je protestno pismo ambasadi Vatikana u Sarajevu jer su ratnog zločinca Darija Kordićazbog prije nekoliko dana na zagrebačkom aerodromu dočekali i visoko funkcioneri Katolike crkve iz Hrvatske, prenosi NAP.

Kordić je prošle sedmice pušten iz austrijskog zatvora, u kojem je kao haški osuđenik izdržavao zatvorsku kaznu zbog genocida nad bošnjačkim stanovnišvom u srednjoj Bosni tokom agresije na BiH.

– U povodu dočeka osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića, kojeg su organizirali određeni visoki funkcioneri Katoličke crkve, kabinet reisu-l-uleme Islamske zajednice uputio je protestnu notu ambasadi Vatikana u Sarajevu – saopštili su iz IZ-a.

U noti se izražava zaprepaštenje Islamske zajednice ovakvim postupkom visokih funkcionera Katoličke crkve i traži pojašnjenje takvog postupka.

Dario Kordić (54) bio je potpredsjednik i član predsjedništva Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, a kasnije Hrvatske Republike Herceg-Bosne, te jedno vrijeme i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ-BiH).

Zbog odgovornosti koju je imao u vrijeme pokolja u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u srednjoj Bosni, haški sud ga je osudio na 25 godina zatvora.

Navedno je kako je Kordić “kao visoki regionalni političar planirao i poticao zločine počinjene u Ahmićima 16. aprila 1993. i s njima povezanim zaseocima Šantići, Pirići i Nadioci” čiji je cilj bilo “etničko čišćenje tog područja”, te mu povrdilo kaznenu odgovornost za ta djela po svim osnovama.

Potvrdilo je i da se „Kordićeva uključenost u kampanju progona” odnosi i na zločine počinjene u općini Kiseljaku te na odgovornost za protupravno zatvaranje civila u zatvoreničkim centrima na području Viteza i Kiseljaka.

Nakon što je odležao dvije trečine zatvorske kazne, pušten je na slobodu, a na zagrebačkom aerodromu prošle sedmice dočekalo ga je oko 200 pristalica, među kojima je bio i sisački biskup Vlado Košić, ali i neki drugu visoki funkcioneri Katoličke crke u Hrvatskoj, prenosi Patria

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close