Iz Visokog i Sarajeva ispraćeno 409 Srebreničana

Kolona kamiona s posmrtnim ostacima 409 Srebreničana koji su ubijeni 1995. godine krenula je iz Visokog preko Sarajeva do Potočara.

Kako je planirano, kolona s tabutima će nakratko zastati ispred zgrade Predsjedništva BiH, kod spomenika ubijenoj djeci u Sarajevu te kod pijace Markale i kod Vijećnice.

Dolazak u Potočare planiran je iza 17 sati.

Direktor instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović, danas je u Visokom podsjetio da su tijela srebreničkih žrtava pronađena u više od 300 masovnih grobnica različitog tipa, u 13 općina BiH i u pet općina Srbije, uključujući rijeke Drinu i Savu.

Među 409 tabuta je jedan sa posmrtnim ostacima novorođenčeta koje je ubijeno nekoliko minuta poslije rođenja.

Nakon što ovog 11. jula bude ukopano 409 žrtava, broj mezara u Potočarima će iznositi 6.066.

Načelnica općine Visoko Amra Babić kazala je podatak da se na Gradskom groblju u Visokom nalazi privremeno ukopano 356 nestalih osoba za koje se čeka okončanje postupka identifikacije, a da se u mrtvačnici Gradskih grobalja u Visokom nalazi 694 posmrtna ostatka.

Vozila koja prevoze posmrtne ostatke ubijenih Srebreničana prekrivena su državnim zastavama.

Između ostalih, među brojnim građanima, predstavnicima javnog i političkog života BiH, FBiH, Kantona i Grada Sarajevo, te diplomatskog kora i međunarodnih organizacija u BiH, bili su i članovi porodica srebreničkih žrtava.

Članovi porodica sa jastucima u rukama na kojima su izvezena imena ubijenih članova njihovih porodica i sa slikama ubijenih i nestalih sa obje strane ulice ispratili su tužnu kolonu sa posmrtnim ostacima svojih najmilijih koji će biti ukopani 11. jula u Memorijalnom centru Potočari.

www.magazinplus.eu – Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close