-TopSLIDEBiHPolitikaRegionSvijet

Iz State Departmenta pojašnjavaju: Palmer na kontakt listi Privredne komore Srbije, ali to nije sukob interesa

Podsjetimo, prije nekoliko dana mediji su objavili da se Palmer, aktuelni specijalni izaslanik predsjednika SAD-a Joea Bidena za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini nalazi na listi kontakata Privredne komore Srbije

– Uvrštavanje Matthewa Palmera na kontakt listu Privredne komore Srbije nije sukob interesa. To je samo primjer njegovog angažovanja u regionu – navodi se u odgovoru State Departmenta na upit Faktora.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država istakli su i sljedeće:

– Kao funkcija naše uloge, diplomate se često sastaju s poslovnim liderima i liderima civilnog društva.

Podsjetimo, prije nekoliko dana mediji su objavili da se Palmer, aktuelni specijalni izaslanik predsjednika SAD-a Joea Bidena za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini nalazi na listi kontakata Privredne komore Srbije.

Uz njega je naveden još jedan američki diplomata, Richard Grenell, bivši specijalni izaslanik američkog predsjednika za Srbiju i Kosovo. Nakon objavljivanja ovih informacija, najviši zvaničnici Srbije, predsjednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić kategorično su odbacili mogućnost da su Palmer i Grenell njihovi lobisti.

– Strašna je laž da su naši lobisti Grenell i Palmer, nikada ih platili nismo – prenijeli su beogradski mediji izjavu Vučića.

Privredna komora Srbije je, kako su javili mediji u BiH i susjednoj državi, platila američkoj konsultantskoj kompaniji Yorktown Solutions 1,8 miliona dolara za lobiranje, a na spisku kontakata ove kompanije su diplomate Palmer i Grenell.

(DEPO PORTAL/dg)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close