-TopSLIDEVisoko

Iz štampe izašla monografija “Gradska biblioteka Visoko 1946-2016” autorica Lidije Klepo i Jasmine Drugović

Knjiga predstavlja historijat Gradske biblioteke Visoko od njenog osnivanja 1946. godine do 2016. godine i prati razvojni put ove institucije koja je od male biblioteke, kroz period od 70 godina, prerasla u moderan kulturno-informacioni i dokumentacioni centar koji je spreman odgovoriti složenim zahtjevima i izazovima 21. stoljeća.

Ispričana je, između ostalog, kroz prizmu sjećanja njenih autorica koje su čitav svoj radni vijek provele u ovoj biblioteci čime je izbjegnuta suha faktografija koja često prati ovakvu vrstu publikacija. Ova nas knjiga kroz jednu finu priču, pristupačnu širokom krugu čitalaca, vodi na putovanje kroz vrijeme rekonstruišući život Biblioteke i sve mijene kroz koje je prolazila.

Na tom putu nezaobilazno mjesto pripada i njenim bibliotekarima koji su je godinama čuvali, razvijali i usavršavali, bili na usluzi njenim korisnicima i učinili je prepoznatljivom i nezaobilaznom institucijom u kulturno-obrazovnom miljeu našega grada ali i u kontekstu bosanskohercegovačkog bibliotekarstva.

Kako ističu autorice, pored želje da se sačuva od zaborava dugi period kroz koji je ova biblioteka prolazila, želja im je bila i da odaju dužno priznanje ljudima koji su odigrali veliku ulogu na razvojnom putu Biblioteke. Jer, ne treba zaboraviti da ovakve institucije ne nastaju preko noći nego se s ljubavlju grade kroz vrijeme.

A da Biblioteka nikada nije bila niti može biti samo  mjesto s policama knjiga,  nego je jedan kompleksan i složen  sistem koji funkcionira na principima struke i u međuodnosu sa širom zajednicom, pokazuje i ova knjiga.

Njena bogata ilustriranost koja u potpunosti korespondira s tekstom doprinosi vjerodostojnoj rekonstrukciji svih zbivanja i sadržaja vezanih za rad ove institucije i potvrđuje da ih je kroz vrijeme opisano u knjizi bilo mnogo te da su bili namijenjini ovome gradu i njegovim stanovnicima.

Neizostavan segment u knjizi je i osvrt na transformaciju Biblioteke u svijetu savremenih tehnologija, koje sa  sobom  donosi novo vrijeme i koje mijenjaju paradigmu biblioteke. Stoga se s pravom može reći da je knjiga namijenjena kako  starijim tako i mlađim generacijama jer se u njoj sudara duh daleke prošlosti, još uvijek prisutan u specifičnom  mirisu  stare knjige, i duh novog vreme na koje neminovno sa sobom donosi digitalne sadržaje,  mijenjajući izgled  i percepciju  biblioteka.

A da se ne bi zaboravilo kako je to nekada izgledalo, pred vama je knjiga koja predstavlja pravu  riznicu informacija  o  historijatu naše biblioteke, ali i najavu velikih promjena koje sa sobom donose savremene tehnologije, koje su već ušle u svijet današnjih biblioteka.

Recenzije za knjigu napisale su prof.dr.Lejla Kodrić Zaimović sa Odsjeka za komparativnu književnost  i bibliotekarstvo  Filozofskog fakulteta u Sarajevu i dr.sc.Beba E. Rašidović, bibliotečka savjetnica.

Knjiga je izašla u vlastitom izdanju autorica.

Iz recenzija

Prateći u monografiji predstavljeno stanje biblioteka i bibliotekarstva na području Visokog danas,  uočava se da je ova knjiga svojevrsni dijahronijsko-sinhronijski presjek razvoja biblioteka i bibliotekarstva u Visokom, ali i šire, od prošlosti do danas, prevazilazeći prvobitnu namjenu isključivo usmjerenosti na jednu instituciju, pa je u  jednoj dimenziji i prikaz razvoja bosanskohercegovačkog bibliotekarstva u njegovim usponima i padovima, od kojeg je javna biblioteka u Visokom jedan od najboljih i najprepoznatljivijih izdanaka.
                                                                                       prof. dr. Lejla Kodrić Zaimović

Sve činjenice autorice potkrepljuju navođenjem relevantnih izvora uz prezentaciju dokumenata i fotografija koji tekst  čine živim i vjerodostojnim. Uz dokumente i fotografije lijepo su ukomponirane i izjave znamenitih ljudi o  bibliotekama s kojim započinje svako novo poglavlje što daje jedan romantični štih hronologiji koja se dalje plete.

Predstavljanje odjeljenja današnje JU Gradska biblioteka Visoko može poslužiti kao svojevrsni priručnik i uputstvo za sve kategorije korisnika biblioteke, kao vrsta osobne karte institucije, a istovremeno i kao izvor informacija za one koji budu pisali neke buduće tekstove o Visokom, bibliotekarstvu i bibliotekama.

dr. sc. Beba E. Rašidović, bibliotečka savjetnica

Objavu napisale autorice Lidija Klepo i Jasmina Drugović

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close